Glas Kine

Pokrenut magazin „Glas Kine“

Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ pokrenuo je medijski projekat, magazin „Glas Kine“, prvi specijalizirani medij koji je u potpunosti posvećen Kini, događajima u Kini i iz Kine na južnoslavenskim jezicima.


Nekoliko je razloga zašto smo se odlučili pokrenuti ovaj magazin. Kao prvo, Kina sve ozbiljnije na svjetsku pozornicu nastupa kao velika sila i globalni lider. Trendovi iz Kine, i ne samo politički nego i ekonomski, tehnološki, ekološki, sportski i mnogi drugi, utječu na cijelu planetu. Mi smatramo da je tim trendovima potrebno posvetiti dužnu pažnju.

Drugi razlog, vezan za prvi, je taj što smo uvidjeli da u domaćim medijima, kako javnim tako i komercijalnim, ipak nedostaje informacija iz Kine, odnosno da se događajima iz Kine ne posvećuje dostatna pažnja kao što se posvećuje nekim drugim svjetskim centrima.

Treći razlog je taj što domaći mediji u BiH o nekim događajima vezanim za Kinu nerijetko koriste nekineske izvore. Zapadni mediji imaju svoju uređivačku politiku koja može nemati razumijevanja za specifičnosti kineskog društveno-političkog sistema i socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri. Neko se ne mora slagati sa kineskim vrijednostima, ali to ne znači da ih ne treba cijeniti i poštovati kao samostalan i nezavisan izbor kineskog naroda. A da bi se nešto cijenilo i poštovalo prethodno je potrebno imati kvalitetne informacije. Otud potreba za ovim i ovakvim magazinom.

Glas Kine bavit će se svim temama koje su od interesa za javnost u BiH, od nezaobilazne politike, preko ekonomije, društva, nauke i tehnologije, pa do kulture i sporta. U svakom broju predstavljat ćemo i jedan kineski grad, kako bismo čitateljima proširili znanje jer Kina nije samo Peking i Šangaj. U svakom broju predstavljat ćemo i literarne klasike iz bogate kineske književne tradicije, a čije prijevode su nam ustupili kolege sa Konfucijevog instituta u Banjoj Luci. Donosit ćemo i zanimljive priče o kineskoj gastronomiji. Pored prijevoda članaka iz kineskih medija, trudit ćemo se i da imamo redovni autorski doprinos objavljujući tekstove čitatelja koji su u proteklom periodu posjetili Kinu te zabilježili svoje impresije.

Magazin će biti dostupan na stranici Centra (Glas Kine), kao i u printanoj verziji za sve koji žele da dobijaju besplatan primjerak na adresu, rekli su iz uredništva magazina.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP