U Sarajevu otvorena izložba savremenog kineskog slikarstva “Zanos kistom”

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Izložba savremenog kineskog slikarstva pod nazivom “Zanos kistom” otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.


Organizator izložbe “Zanos kistom” je Kineska nacionalna slikarska akademija, a njeno gostovanje u glavnom gradu BiH osigurano je posredstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

Organizator izložbe, Kineska nacionalna slikarska akademija, nastoji pokazati kako tehnika laviranog tuša, kao specifičan oblik kineskog slikarstva ide ukorak s vremenom, ‘očitava’ stvarnu svakodnevicu i duhovna propitivanja savremenog čovjeka, te, istovremeno, promovira ulogu umjetnosti u izgradnji humanije civilizacije.

Kao temeljni nositelj kineske kulture i historije, odraza ličnosti slikara i iskustva umjetnosti, slikarstvo laviranim tušem fokusirano je na slikanje slobodnom rukom i njime se pridaje velika pažnja subjektivnom duhovnom osjećaju i doživljaju svijeta.

Lavirani tuš (kinesko mastilo) je specifična tehnika u kojoj se osim linije koristi više likovnih elemenata (ton i tekstura), a izvodi se tako da se suhom četkom ispire naneseni namaz tuš koji se po potrebi nanosi ponovo. Tuš je mokra slikarska tehnika, koja se, pored kaligrafije, koristi u slikarstvu i za prikazivanje pejzaža, simbola, portreta…

Postavka sa novim radovima slikara Kineske nacionalne slikarske akademije, koja dolazi iz zemlje čije slikarstvo predstavlja jednu od najstarijih postojećih umjetničkih tradicija u svijetu, prilika je za ovdašnju javnost da se prvi puta na najneposredniji način upozna sa stvaralačkim potencijalima kineske umjetnosti.

izložba savremenog kineskog slikarstva

Riječ je o radovima objedinjenim medijem laviranog tuša i nastalih ‘na tragu’ formiranja novog sistema vrijednosti u savremenom kineskom slikarstvu, koje se oslanja na stvaralačku sintezu tradicionalne kulture i temeljnih karakteristika savremene umjetnosti.

izložba savremenog kineskog slikarstva

Kako je u povodu otvaranja postavke kazala otpravnica poslova kineske ambasade u BiH Zhou Yan, izložba kineskog slikarstva predstavlja jedan u nizu kulturnih događaja upriličenih u povodu 70. godišnjice osnivanja NR Kine, a što, istovremeno, koindicira sa 25. godišnjicom uspostave diplomatskih odnosa između Kine i BiH.

Podsjetila je kako se odnosi dviju zemalja u kontekstu inicijative “Pojas i put” i saradnje u okviru platforme “17 plus jedan” ubrzano razvijaju, potcrtavajući kako se dobri bilateralni odnosi temelje na dobrom razumijevanju i kulturnoj razmjeni.

Yan je istaknula kako su u pogledu daljnjeg razvoja odnosa trgovinska razmjena i privredna saradnja važne, ali i da su kulturna razmjena i jačanje razumijevanja između ljudi oslonac napretka na planu jačanja svestrane saradnje.

Ocijenila je kako kulturni događaji i pored geografske udaljenosti predstavljaju priliku za bolje upoznavanje, najavljujući nova gostovanja kineskih stvaralaca iz oblasti filma i muzike.

Na značaj kulture i umjetnosti za jačanje veza na globalnom planu ukazao je i zamjenik direktora Kineske nacionalne slikarske akademije Zhang Jiangzhuou, istaknuvši kako događaji poput aktuelne izložbe predstavljaju platformu za unapređenje i razvoj svestranih odnosa.

Foto: FENA

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP