Kineski ambasador u BiH Ji Ping

Kineski ambasador u BiH Ji Ping: Posvetit ću se izgradnji tri mosta u odnosima Kine i BiH

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Kineska strana pridaje veliku važnost razvijanju odnosa sa BiH, smatra BiH dobrim prijateljem i partnerom u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Politika Kine da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, podržava harmoničan suživot i zajedničko opredjeljenje svih naroda u BiH za razvoj, uvijek će ostati postojana i nepromijenjena – poruka je novog ambasadora Narodne Republike Kine, Njegove ekselencije Ji Pinga, sa prijema povodom njegovog dolaska u BiH.

Na svečanom prijemu u hotelu Holiday u centru Sarajeva, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog i političkog života kao i predstavnici diplomatskog kora u BiH, ambasador Ji je rekao da je u BiH doputovao prije mjesec i pol dana, a da su divna prirodna ljepota BiH, toplina i gostoljubivost njenih naroda na njega ostavili dubok utisak čim je kročio u ovu prekrasnu zemlju.

“Tokom proteklih godina, na osnovu međusobnog poštovanja, saradnje uzajamne koristi, vodeći se inicijativom „Pojas i put“ i saradnjom 16+1, Kina i BiH su zajedno postavile bilateralne odnose za brzu cestu koja vodi ka sveobuhvatnom razvoju. Dvije zemlje su potpisale memorandum o razumijevanju o saradnji unutar inicijative „Pojas i put“. Termoelektrana u Stanarima, koja je izgrađena i puštena u pogon, sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša između naše dvije zemlje, koji je već stupio na snagu, kao i Konfucijevi instituti na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Banja Luci, koji su osnovani jedan za drugim, će ostati zapaženi rezultati u analima odnosa Kine i BiH. Velika mi je čast i odgovornost što sam imenovan za ambasadora Kine u BiH u ovom trenutku.

Latinski most u Sarajevu je svjetski poznat spomenik, a Stari most u Mostaru i most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu se nalaze na listi Svjetske kulturne baštine. Sva tri mosta su vječne građevine kroz koje je prošla duga historija i na kojima se susreću istok i zapad. Ja ću se sa svojim kolegama i prijateljima u BiH, posvetiti izgradnji tri mosta u odnosima Kine i BiH.

Gradit ćemo most prijateljstva između Kine i BiH. Naše dvije zemlje uživaju tradicionalno prijateljstvo, Nećemo zaboraviti da su prije 40 godina, u početnoj fazi reformi i otvaranja, brojne kineske delegacije posjetile bivšu Jugoslaviju, gdje su istraživale iu učile, i tajh značajan utjecaj se može osjetiti i u današnjim razvojim tokovima Kine. Proteklih godina, odnosi Kine i BiH su se brzo razvijali. Na osnovu toga, moramo se opredijeliti za još veće povezivanje politika, proširenje saradnje u zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta“, korištenje u potpunosti platforme 16+1, i da zajedno ovu godinu obilježimo uspješnom Četvrtom konferencijom ministara saobraćaja 16+1. Mi ćemo ojačati komunikaciju između lokalnih jedinica, u potpunosti staviti provincijske i gradske valsti u Kini u funkciji saradnje sa entitetskim i lokalnim vlastima.

Gradit ćemo most praktične saradnje između Kine i BiH. IUako nisam dugo u BiH, već sam otkrio veliki prostor za saradnju naše dvije zemlje. Kina je najveći trgovinski partner za preko stotinu svjetskih zemalja. Ali, kada je u pitanju BiH, Kina nije čak ni među njenih prvih pet najvećih trgovinskih partnera. U 2018. godini, Kinezi su ostvarili 150 miliona putovanja u inostranstvo, no njih je samo 50 hiljada došlo u BiH. Kina i BiH moraju iscrpiti koristi od sporazuma o ukidanju viza. Dok proširuju postojeću saradnju u oblastima energetike i izgradnje infrastrukture, dvije zemlje bi trebale također istraživati potencijale za saradnju u turizmu, inovacijama i malim i srednjim preduzećima. Kineska strana će učiniti sve da osigura uspješno učešće Kine kao zemlje partnera na ovogodišnjem Mostarskom sajmu gospodarstva u aprilu.

Gradit ćemo ljudske i kulturne razmjene. Nastavit ćemo pružati veliku podršku podučavanju kineskog jezika i promovisanja kineske kulture u BiH, ponuditi stipendije za više studenata u BiH za studiranje u Kini, prirediti bogatije kineske kulturne manifestacije za bh- građane. Nedavno je u BiH uspješno održan EYOF, a Kina će biti domaćin Zimskim olimpijskim igrama 2022. U ovoj godini, Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti zajednički domaćini Zimskom festivalu za univerzitetske studente 16+1. dvije strane mogu istraživati mogućnosti da od zimskih sportova napravite novu svijetlu tačku u našim bilateralnim odnosima. Očekujem da se što češće susrećem i komuniciram sa prijateljima iz think-tankova, visokoobrazovnih ustanova i medija u BiH, koji su dobrodošli da prate, izučavaju i izvještavaju o Kini, te iznesu što više dragocjenih prijedloga za razvoj odnosa naše dvije zemlje.

Moji saradnici u ambasadi i ja ćemo još bolje služiti kineskim građanima u BiH, te Vam pomagati u integrisanju u lokalno društvo, kako biste dali veći doprinos jačanju prijatelsjtava i saradnje između Kine i BiH.

Dame i gospodo,

Razvoj Kine se ne može odvojiti od svijeta, a isto tako se razvoj svijeta ne može odvojiti od Kine. Ma koliko promjena se dešava na međunarodnoj sceni, iskrenost i dobra volja Kine za očuvanje svjetskog mira i podsticanje zajedničkog razvoja se neće promijeniti. Mi ćemo aktivno unapređivati zajedničku izgradnju „Pojasa i puta“ i stvaranje zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva. Uvijek ćemo podržavati očuvanje stabilnosti  i razvoj u BiH, pružati pomoć u poboljšanju života njenih građana, u skladu sa svojim mogućnostima. Kina je spremna da združi napore sa BiH i da ruku pod ruku koračaju ka prosperitetnijem i boljem svijetu. Na kraju, nazdavio bih za prosperitet i bogatstvo Kine i BiH, za dobro zdravlje i sreću naših naroda i za vječno prijateljstvo između naše dvije zemlje. Živjeli.”

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP