kineska nova godina

U Narodnom pozorištu u Sarajevu proslavljena Kineska nova godina

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Kineska nova godina, koja je u znaku Svinje počela 5. februara, večeras je već tradicionalno proslavljena u Sarajevu vatrometom na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta i koncertom.

Nakon višeminutnog vatrometa predstavnici javnog i političkog života BiH, članovi diplomatskog kora, prijatelji Narodne Republike Kine i poštovaoci kineske kulture u pozorišnom su ambijentu uživali u plesu i pjesmi naroda Xing’anamenga iz Autonomne regije Unutrašnja Mongolija.

Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping je ukazao na važnost međusobne saradnje dviju država, a koja je proteklih godina unaprijeđena, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

– Takav Sporazum je u velikoj mjeri olakšao razmjenu između naša dva naroda. Broj kineskih turista u BiH raste iz dana u dan. Ove godine, mnogi od njih su izabrali da u Sarajevu – historijskom gradu u kojem se susreću kulture istoka i zapada – proslave kinesku novu godinu – ustvrdio je ambasador.

Govoreći o budućnosti, ambasador Ping je izrazio uvjerenje da će zajedničkim naporima saradnja između Kine i BiH polučiti više rezultata.

Kina kao multietnička država od 56 etničkih skupina, u toj velikoj porodici je populacija nacionalnih manjina dosegla 124 miliona građana, od kojih gotovo pet miliona pripada etničkoj grupi Mongola.

Upravo etnička grupa Mongola večeras je upriličila spektakl u Narodnom pozorištu i predstavila izvornu umjetnost koja je protkana mongolskim karakteristikama. Ovaj ansambl je imao brojne turneje po čitavom svijetu, a sarajevski nastup je posljednji na njegovoj turneji povodom Kineske nove godine.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP