vojni ataše u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Luo Tiefeng

U Sarajevu obilježena 91. godišnjica od osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Večeras je tradicionalnim svečanim prijemom u Sarajevu obilježena 91. godišnjica od osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine (NVK).

U tu čast okupile su se brojne zvanice, među kojima i ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, a domaćini su bili vojni ataše u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Luo Tiefeng sa svojom suprugom Liu Yang.

Ataše Luo je poručio da su Kina i BiH, uprkos velikoj udaljenosti, uvijek bile dobri prijatelji i partneri.

– Sarajevo je veoma poznato u Kini. Kina cijeni prijateljstvo s BiH, poštuje nezavisni izbor da se pridružite evropskoj porodici i želi vam stabilnost i prosperitet – naglasio je Luo.

Dodao je da su u proteklih nekoliko godina unaprijeđeni odnosi između oružanih snaga dviju država te da će u narednom periodu biti još više saradnje, što je dogovoreno i prilikom prošlogodišnje posjete resorne ministrice Kini.

Poručio je i da je Kina miroljubiva zemlja koja je drugi najveći donator u mirovnim operacijama, te da će ostati predani svjetskom miru.

NVK baštini tradiciju Crvene armije koja je za datum osnivanja uzela ”Ustanak u Nanchangu”, današnjem glavnom gradu jugoistočne provincije Jiangxi. Na taj dan, 1. augusta 1927. godine, kineski komunisti koje su predvodili Zhou Enlai, kasniji premijer Narodne Republike Kine i Zhu De, budući zapovjednik NVK, započeli su napad na snage nacionalističkog Kounmintanga u ovom gradu.

Dva mjeseca kasnije, nakon ”Ustanka jesenje žetve”, Mao Zedong je formalno osnovao Radničku i seljačku crvenu armiju. Ona se 1928. godine spaja sa ustanicima iz Nančanga u jedinstvenu formaciju.

Uoči oslobođenja zemlje 1948. godine, vojska dobija današnje ime – Narodnooslobodilačka vojska Kine.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP