Simpozij „Inicijativa ‘Pojas i put’ i povezivanje narod

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Delegacija Kineske asocijacije za međunarodno razumijevanje (CAFIU), krovnog think-tanka iz Pekinga koji okuplja civilne organizacije iz 60-tak država uključenih u multidisciplinarno izučavanje Inicijative „Pojas i put“, na poziv Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ boravit će u Bosni i Hercegovini.

Pored planiranih sastanaka na visokom nivou, u Sarajevu, 7. maja, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), Ulica Branislava Đurđeva 10, sa početkom u 10.30 bit će upriličen Simpozij na temu „Pojas i put i povezivanje naroda“.

Svojim prisustvom i posebnim obraćanjem simpoziju će se obratiti ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH, Njena ekselencija Chen Bo, a simpoziju će se u ime delegacije CAFIU-a obratiti šef delegacije g. Ai Ping, potpredsjednik CAFIU-a, bivši zamjenik ministra međunarodnog odjela Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK).

Inicijativa „Pojas i put“ koju je 2013. pokrenuo predsjednik NR Kine Xi Jinping za cilj ima povezivanje država i naroda svijeta na ekonomskom, kulturnom, civilizacijskom i općedruštvenom planu. Bosna i Hercegovina se nalazi među 70 država i regija koje su zvanično pristupile inicijativi koja predstavlja veliki doprinos u kreiranju zajedničke sudbine čovječanstva u XXI vijeku. Razmjena ljudi, ideja i dobara, neophodna je kako bi narodi na Putu svile bili upoznati jedni sa drugim te sarađivali na projektima od zajedničke koristi. Prisutni predstavnici civilnog i akademskog sektora kao i eksperti iz pojedinih oblasti vezanih za Inicijativu „Pojas i put“ imat će prilike razmijeniti mišljenja i stavove o tome koji su modaliteti saradnje i povezivanja ljudi, ideja i dobara kroz inicijativu “Pojas i put”, kakve su šanse BiH i regije za kvalitetniju saradnju u okviru Inicijative “Pojas i put”, te kako think-tankovi i druge organizacije civilnog društva mogu ostvariti saradnju u okviru Inicijative “Pojas i put”.

Na simpoziju će učešće uzeti stručnjaci iz različitih oblasti, od historije preko diplomatije i geopolitike do ekonomije, a bit će prezentirane i mogućnosti BiH u oblastima akademske saradnje, investicija kroz javno-privatno partnerstvo te mogućnosti povećanja izvoza na ogromno kinesko tržište.

Simpozij organizira Centar za promociju i razvoj inicijative „Pojas i put“ uz podršku Ambasade NR Kine, Vanjskotrgovinske komore i Univerziteta u Sarajevu.

Mediji će moći uzeti izjave od učesnika na početku te snimiti uvodna izlaganja.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP