Chen Bo Kinoteka BiH

Otvorena kino-sala JU ‘Kinoteka BiH’, obnovljena uz financijsku pomoć Ambasade NR Kine

Večeras je u Sarajevu svečano otvorena kino-sala Javne ustanove “Kinoteka Bosne i Hercegovine”, renovirana uz potporu Ambasade Narodne Republike (NR) Kine u Bosni i Hercegovini i posredovanje Udruženja „Bosansko-kineskog prijateljstva“.

Otvorenje je upriličeno u prisustvu eminentnih zvanica, istaknutih ličnosti, brojnih gostiju i poklonika ‘sedme umjetnosti’.

Prije svečanog otvorenja u renoviranoj sali Kinoteke upriličena je projekcija filma “Valter brani Sarajevo”, najgledanijeg stranog filma u Kini.

Goste je pozdravila ambasadorica NR Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, istaknuvši značaj očuvanja kulture i tradicije BiH, a u čemu značajna uloga pripada i Konoteci BiH.

Chen Bo

Ambasadorica Bo je napomenula da je realizacija ovog projekta dodatno povezala dvije zemlje i narode, jačajući njihovo međusobno prijateljstvo i uzajamno razumjevanje. S tiim u vezi, podsjetila je jop jednom da je nedavno potpisan sporazum o ukidanju viza za nosioce ‘običnih’ pasoša između BiH i Kine, i izrazila očekivanje da će njegovim stupanjem na snagu uslijediti posjete velikog broja kineskih turista.

Također, očekuje da će oni biti u prilici u obnovljenoj kino-sali prisustvovati projekcijma filma „Valter brani Sarajevo“, koji je izuzetno popularan u Kini.

O značaju razvoja i jačanja suradnje govorio je je i predsjednik Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo” Faruk Borić. U svom obraćanju naveo je da potpora i na realizaciji ovog projekta svjedoči o odlučnosti NR Kine da intenzivnije i na obostrano zadovoljstvo bude prisutna u Bosni i Hercegovini. Taođer, napomenuo je da je ovo samo dio aktivnosti, te da se BiH otvaraju razne mogućnosti u sklopu mehanizma ’16+1′ kao i putem inicijative ‘Pojas i put’, koji otvaraju nove perspektive i mogućnosti svestrane i snažnije suradnje NR Kine i Bosne i Hercegovine.

U kontekstu bogatog filmskog naslijeđa i značaja bh. kinematografije, režiser Nenad Dizdarević kazao je da vjeruje da će Kinoteka ponovno postati kultno mjesto okupljanja i susreta, ali i mjesto edukacije mladih stvaralaca, kao i odrastanja i odgoja nove filmske publike.

Direktorica JU Kinoteka BiH Devleta Filipović je izrazila zahvalnost u povodu potpore realizaciji spomenutog projekta i uvjerenje da će biti nastavljena restauracija ostalih prostorija ove ustanove, te je uručila zahvalnice ambasadorici Chen Bo, Udruženju “Bosansko-kinesko prijateljstvo”, te režiseru Nenadu Dizdareviću, članu Udruženja, koji je Kinoteci darovao svoje igrane filmove.

Sa svečanosti je upućen apel i drugim filmskim stvaraocima da svoje filmove daruju Kinoteci.

www.kina-danas.com

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP