kinoteka

Svečanost povodom otvorenja renovirane sale JU Kinoteka BiH

  • Posted on
  • Posted in Projekti

U ponedjeljak, 11.12.207, bit će upriličeno svečano otvaranje renovirane sale u Kinoteci BiH, te je tim povodom iz ove javne ustanove poslan poziv za ovaj događaj, koji prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predstavnici medija,

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas da, u ponedjeljak 11.12.2017. u 19.00 sati, prisustvujete svečanom otvorenju renovirane sale Javne ustanove “Kinoteka BiH”, koje će se održati u prostorijama ove ustanove u Alipašinoj 19, u Sarajevu.

Kao što je poznato, JU Kinoteka BiH kao jedna od sedam institucija kulture na državnom nivou, nema riješeno pitanje sistemskog finansiranja zbog čega je primorana da se na različite načine snalazi kako bi očuvala svoju osnovnu djelatnost i brinula za arhivsku filmsku građu Bosne i Hercegovine koja ima neprocijenjivu vrijednost. Ovaj put, uz svesrdnu podršku Ambasade Narodne Republike Kine i posredovanje Udruženja „Bosansko-kineskog prijateljstva“, konačno je na zadovoljavajući način riješen višegodišnji problem koji je Kinoteka imala zbog prisutnosti vlage u zidovima i podovima. Zahvaljujući njihovom velikom razumijevanju te otklanjanju uticaja podzemnih voda koje je izvršila firma „Konkrit“ iz Sarajeva, danas smo u prilici da najavimo da će u budućnosti JU Kinoteka BiH svoju djelatnost, a riječ je o prevashodno raznorodnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama, obavljati u neuporedivo boljim uvjetima.

Ovim radovima poslovi na restauraciji Kinoteke nisu okončani. Predstoji značajan posao osposobljavanja preostalih prostora i ponovno traženje prijatelja koji će nam u tome pomoći. Ali, radosni smo što je uz pomoć prijateljskog naroda Kine završena prva, najzahtjevnija i najskupljla faza obnove bez koje bi bio upitan i fizički opstanak ovih prostorija.

Svečanosti otvaranja će prisustvovati ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH, NJ. E. Chen Bo, kojoj će ovom prilikom biti uručena Zahvalnica za prijateljsku podršku a Zahvalnica će biti uručena i Udruženju „Bosansko-kinesko prijateljstvo“, te režiseru Nenadu Filipoviću, inače članu Udruženja, koji će ovom prilikom JU Kinoteka BiH darovati svoje igrane filmove.

Pored predstavnika ambasade NR Kine u BiH, Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ i JU Kinoteka BiH, na svečanost su pozvani resorni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, eminentne osobe iz svijeta filma i kinematografije, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

U želji da ćete medijski ispratiti ovaj svečani događaj, srdačno vas pozdravljam,
Devleta Filipović, v. d. direktorica JU Kinoteka BiH”

Uz poziv dostavljen je i program ove svečanosti:

16,30 Film „Valter brani Sarajevo“, projekcija najgledanijeg filma u Kini, a koji pripada istoriji kinematografije BiH.
19.00 Dolazak zvanica
19,15 Pozdravna obraćanja: – Dodjela Zahvalnica
– Devleta Filipović, direktorica JU Kinoteka BiH
– Nj.E. Chen Bo, ambasadorica NR Kine u BiH
– Faruk Borić, predsjednik Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“
– Nenad Dizdarević, režiser, prigodna riječ o potrebi zaštite filmskog nasljeđa
19,45 Druženje uz posluženje

Foto: Arhiva

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP