FOTO: U Sarajevu obilježena 90. godišnjica formiranja Narodnoslobodilačke vojske Kine

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

U Sarajevu je, u hotelu Holiday, u nazočnosti velikog broja uglednih zvanica obilježena 90. godišnjica formiranja Narodnoslobodilačke vojske Kine.

Tom prilikom vojni ataše Narodne Republike Kine u BiH Tiefeng Luo istaknuo je da su uprkos velikoj udaljenosti između Bosne i Hercegovine i Kine, ove dvije države uvijek bile dobri prijatelji i partneri. Naglasio je da Kina cijeni prijateljstvo s BiH te se nada njenoj stabilnosti i napretku.

Na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i državna ministrica obrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalbrigadir Anto Jeleč, članovi Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo”, te drugi, ataše Luo poručio je da će s kolegama iz BiH nastaviti raditi na jačanju prijateljskih veza i suradnje oružanih snaga dviju država.

Istaknuo je da je ranija posjeta ministrice Pendeš Kini i Ministarstvu nacionalne obrane te države pokazatelj dobre suradnje i volje.

Naveo je da je kineska narodnooslobodilačka vojska osnovana 1. kolovoza 1927. godine i da se razvila u suvremene oružane snage. Dodao je da kao velika država, Kina treba jake oružane snage koje će štititi nacionalnu sigurnost i osigurati mirni razvoj.

Poručio je i da su jake kineske oružane snage i u interesu svjetskog mira.

– Od 1990. godine Kina je poslala ukupno 31.000 časnika i vojnika u mirovne misije UN-a, a 2015. godine je obznanila da će uspostaviti pričuvne mirovne snage u UN-u od 8.000 članova i obučiti 3.000 stranih mirovnjaka – rekao je Luo.

Luo, koji je sa suprugom Liu Yang, bio domaćin svečanog prijema u Sarajevu, naglasio je da će kineska vojska ostati predana svjetskom miru.

Narodnooslobodilačka vojska Kine baštini tradiciju Crvene armije koja je za svoj datum osnivanja uzela ”Ustanak u Nanchangu” (Nančang), današnjem glavnom gradu jugoistočne provincije Jiangxi (Đianši). Prije 90 godina kineski komunisti koje su predvodili Zhou Enlai (Čou Enlai), kasniji premijer Narodne Republike Kine i Zhu De (Ču Te), budući zapovjednik vojske, započeli su napad na snage nacionalističkog Kounmintanga (KMT) u tom gradu.

Dva mjeseca kasnije, nakon ”Ustanka jesenje žetve”, Mao Zedong (Mao Ce Tung), formalno je osnovao Radničku i seljačku crvenu armiju koja je 1928. spojena s ustanicima iz Nančanga u jedinstvenu formaciju. Uoči oslobođenja Kine 1948. godine vojska je dobila današnje ime.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP