Džaferović-Bo: Postoji neiskorišten prostor za unapređenje odnosa Kine i BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Šefik Džaferović na sastanku s ambasadoricom NR Kine u BiH Chen Bo konstatirao je da su odnosi između Kine i BiH na političkom, ekonomskom i kulturnom planu na veoma visokom nivou, ali da “još uvijek postoji značajan i neiskorišten prostor za njihovo dodatno unapređenje”.

Razvoju odnosa svakako doprinosi i aktivno učešće Bosne i Hercegovine u inicijativi 16+1 kojim su radi poboljšanja veza s Kinom obuhvaćene zemlje istoka i jugoistoka Evrope.

Džaferović je pozdravio uspješnu saradnju parlamenata BiH i Kine te dodao da uz komunikaciju rukovodstava treba insistirati i na dodatnoj razmjeni znanja i iskustava na nivou parlamentarnih radnih tijela.

Ambasadorica Bo ukazala je na ekonomske projekte koji su interesantni kineskim investitorima, posebno one koji se tiču energoenergetskog sektora i saobraćajne infrastrukture. U tom smislu, zaključeno je, da je veoma potentna i oblast poljoprivrede zahvaljujući kojoj bi se bh. privrednici ozbiljnije mogli predstaviti na velikom kineskom tržištu.

Ipak, konstatirano je da još snažnije raditi na sistemskom uklanjanju svih administrativnih barijera koje ometaju bolju trgovinsku razmjenu između dvije zemlje.

Tokom informiranja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH Džaferović je ocijenio da su ključni faktori za ostvarenje pune i trajne stabilnosti BiH su reformski put države ka euroatlanskim integracijama, te napori, koji se čine kako bi se podigao standard građana, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP