Ambasade NR Kine donirala pakete s hranom za korisnike Centralne kuhinje CKKS

Ambasada Narodne Republike Kine u BiH osigurala je pakete s prehrambenim artiklima za 558 porodica koje su korisnici Centralne kuhinje Crvenog križa Kantona Sarajevo.

Podjela paketa počela je danas na Trgu heroja br. 45 u općini Novo Sarajevo, a nastavit će se i u narednim danima u sedam općina Kantona Sarajevo na 18 punktova Crvenog križa.

Uručenju donacije prisustvovale su ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo sa saradnicima, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-A Amela Dautbegović, kao i predstavnici Crvenog križa na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou.

Savjetnica u Ambasadi Kine Li Yujie navela je da Ambasada Kine od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa BiH realizira brojne humanitarne aktivnosti s ciljem pomoći i stanovnicima Sarajeva. Istakla je da je vrijednost ove donacije oko 11.000 KM, te da je kroz saradnju sa Crvenim križom Ambasada i ranije pomagala Centralnu kuhinju.

– Veoma smo zahvalni Ambasadi Republike Kine koja je osim paketa korisnicima, u ovoj godini donirala oko 18.858 KM za adaptaciju kuhinje, uređenje priručnog magacina, fasade i portala na objektu, te je finansirala nabavku zamrzivača, novih polica kao i opreme za uposlene u kuhinji – navela je predsjednica Crvenog križa KS-a Ajnija Omanić.

Istakla je da se u toj kuhinji dnevno priprema 1.622 obroka hrane, a ona se vozilima distribuira na punktove u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Ilijaš i Vogošća.

Dautbegović je uime resornog ministarstva zahvalila na donaciji i rekla da je ona dobrodošla.

– I pored toga što Ministarstvo u potpunosti finansira nabavku namirnica za spravljanje toplih obroka u javnim kuhinjama, kao i namirnica koje se dijele u vidu suhih obroka u dane kada se hrana ne kuha, svaka donacija je dobrodošla jer će poboljašti kvalitet ishrane korisnika kojima je ova vrsta pomoći potrebna – istakla je ministrica Dautbegović i dodala da za sufinansiranje rada javnih kuhinja Kanton Sarajevo na godišnjem nivou izdvaja oko 2.630.000 KM, saopćeno je iz Press službe KS.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP