Kineska tradicionalna medicina – Riječ stručnjaka

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Povišena razina mokraćne kiseline nije isto što i giht. Kad osoba ima povišenu razinu mokraćne kiseline, teško se toga rješava i takvo stanje dugo traje.

A, kad se pojave simptomi bolesti zglobova, onda govorimo o gihtu.

1. Zašto dolazi do gihta?
Hrana sadrži purin koji sudjeluje u stvaranju bjelančevina. Nakon razgradnje purin se pretvara u mokraćnu kiselinu. Naše tijelo svaki dan proizvodi mokraćnu kiselinu, i ako joj je količina u granicama normale, tijelo će je izlučiti. No, ako naš organizam sadrži preveliku količinu mokraćne kiseline dolazi do problema u izlučivanju. Mokraćna kiselina se ne može u potpunosti izlučiti, počne se zadržavati u tijelu, preciznije u zglobovima, što dovodi do gihta, pa čak i gihta bubrega.
Giht je usko povezan s načinom prehrane. Može se dogoditi da osoba jednom krivo pojede neko mesno varivo koje može dovesti do bolesti zglobova. Međutim, ne vrijede ista pravila za svaku osobu, stoga prevencija prehranom nije jednako dobra za svakoga. Organizam kod nekih osoba sam od sebe proizvodi purin, nevezano uz hranu, i u tom slučaju potrebno je koristiti lijekove. Strah od negativnog efekta lijekova i njihovo izbjegavanje može samo dovesti do loših rezultata. Stoga je potrebno slijediti savjet liječnika, paziti na prehranu te, ako je nužno, uzimati lijekove.

2. Prevencija je najvažnija
Giht izaziva muke svakoj osobi koja od njega oboli. No, postoje različite mjere koje možemo poduzeti kako bi smanjili ili u potpunosti spriječili pojavu gihta te olakšali bolove. Upravo tu leži važnost prevencije.
Ovo su namirnice na koje trebate obratiti posebnu pažnju:
Pivo je dobro u potpunosti izbjegavati.
Tofu: Ako situacija dozvoljava, možete jesti malo, ali ne u prevelikim količinama.
Meso: Morate paziti na količinu, no izbjegavajte previše soli.
Voda s medom: Možete piti vodu s malom količinom meda, ne više od jedne žličice, no ako stavite puno meda, voda dobiva težinu koja vrlo vjerojatno može uzrokovati giht pa je bolje izbjegavati.
Voda je dobar napitak.
Mlijeko: Sadrži malo purina, dobru bjelančevinu i dobar je izvor kalcija, stoga ga možete bezbrižno piti.
Čokolada: Možete je jesti u dva slučaja. Prvo, kada se penjete na brdo ili kampirate i izgubite smjer, ne možete naći put, možete jesti čokoladu kako biste preživjeli. Drugo, ako vam se zaista jede čokolada, možete pojesti malo.
Jogurt sadrži mliječnu kiselinu, koja se s mokraćnom kiselinom natječe u izlučivanju, zato jogurt ne odgovara osobama oboljelim od gihta.
Svježi sokovi su bolji od voćnih napitaka.

Autor: Yu Kang

O profesoru Yukangu
Yukang je profesor i glavni liječnik na Odjelu za nutricionizam Beijing Union Hospital (jedne od najboljih bolnica u Kini), povjerenik Odbora za nutricionističko standardiziranje pri Ministarstvu zdravstva, zamjenik voditelja pekinškog ogranka Udruge kliničkog nutricionizma u Udruzi kineske medicine. Objavio je više od 40 radova, među kojima su brojne knjige s područja medicine. Kao stalni gost serije emisija o zdravlju “Yukang vam govori o prehrani”, poznata je televizijska osoba. Kako bi javnost upoznao s medicinskom znanošću, izražava se jednostavno i na zanimljiv način. Ovih su godina njegove emisije postale vrlo popularne.

CRI.CN

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP