KCUS

Pomoć Ambasade Kine u BiH: Starija populacija bez uputnica i dugih čekanja obavila opšte preglede na KCUS-u

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Više od 120 građana starijih od 65 godina od jutros je obavilo opšte preventivne preglede na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zahvaljujući humanitarnoj akciji Ambasade Kine u BiH i kineskoj kompaniji Huawei.

Potvrdila je to generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović navodeći da se pregled sastoji od elementarnih labaratorijskih nalaza urina, krvi, krvnog pritiska, kao i pregled oka zbog prevencije katarakte, koja nastaje u trećoj životnoj dobi.

– Odlučili smo se za populaciju iznad 65 godina, jer smo smatrali da tim sugrađanima trebamo pomoći na način da napravimo akciju u kojoj neće imati potrebu da odu na primarni nivo zdravstvene zaštite i da traže uputnicu i čekaju u redu – kazala je Izetbegović.

Riječ je o pilot projektu koji će se nastaviti provoditi u Kantonu Sarajevo u cilju da se građanima omogući dostupnost zdravstvene zaštite.

U planu je da se napravi klinička studija koja će se odnositi na parametre zdravstvenog stanja građana treće životne dobi na jednom lokalitetu (Opština Centar).

Kako Fena prenosi, ambasadorica Kine u BiH Chen Bo smatra da su stariji ljudi kategorija koja zahtijeva posebno njegu i pažnju društva, te je kineska ambasada organizirajući ovu akciju željela uraditi nešto za njih.

Pregledani pacijenti izrazili su zahvalnost Kliničkom centru i Ambasadi Kine u BiH što su imali priliku bez uputnice i dugih čekanja obaviti opšte preglede.

Oslobodjenje.ba

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP