Ambasada Kine nastavlja pomagati kuhinji Crvenog križa KS-a

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović primila je danas savjetnicu u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Li Yujie i prvog sekretara Guo Zhija koji su je informirali o saradnji koju imaju s Centralnom kuhinjom Crvenog križa KS-a.

– Iako naša ambasada ima ograničen budžet mi smo izdvojili sredstva za adaptaciju ove kuhinje, kojoj smo donirali jedan zamrzivač, a planiramo još i donirati hranu za sve korisnike kuhinje Crvenog križa – kazala je savjetnica Yujie te dodala da oni pomažu ranjive kategorije među kojima su i djeca bez roditeljskog staranja.

Ministrica Dautbegović je zahvalila na pomoći koju ambasada osigurava socijalno ugroženim kategorijama KS-a, a koje su u nadležnosti resornog ministarstva, posebno djeci bez roditeljskog staranja, djeci s poremećajima u ponašanju, djeci koja su izložena nasilju u porodici i prosjačenju, kao i osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i koja su bez ikakvih prihoda.

– Mi kroz programe zapošljavanja želimo uposliti što više ljudi, a prvenstveno one koji pripadaju ‘teško’ uspošljivim kategorijama, kao što su: žrtve porodičnog nasilja, osobe s invaliditetom, civilne žrtve rata jer im na taj način želimo poboljšati njihov socijalni status. To nastojimo i kroz dodatne oblike pomoći u skladu s nadležnošću i raspoloživim finansijskim sredstvima resornog ministarstva. Sve to radimo da bismo pokušali ublažiti njihov težak položaj – navela je ministrica Dautbegović.

Na kraju sastanka savjetnica Yujie pozvala je ministricu Dautbegović da zajedno s ambasadoricom NR Kine u BiH Chen Bo prisustvuje zvaničnom uručenju donacije što je planirano za sredinu novembra, saopćila je Press služba KS-a.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP