Posjeta delegacije Sjeverozapadnog pedagoškog univerziteta: Godišnji sastanak Savjeta Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Konfučijev institut Univerziteta u Sarajevu jedinstveni je projekat međunarodne univerzitetske saradnje i doprinos kineske i bosanskohercegovačke akademske zajednice u izgradnji dobrih odnosa između dviju zemalja.

Ovo je, između ostalih, jedan od zaključaka utvrđenih tokom posjete delegacije Sjeverozapadnog pedagoškog univerziteta iz provincije Gansu (NR Kina) Univerzitetu u Sarajevu. Direktni povod za posjetu je Konfučijev institut Univerziteta u Sarajevu koji je osnovan i razvija se kao zajednički projekat međunarodne saradnje dvaju univerzitetā.

U petak 23. septembra 2016. godine na Univerzitetu u Sarajevu je održan godišnji sastanak Savjeta Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu kojem su prisustvovali predstavnici Sjeverozapadnog pedagoškog univerziteta: prof. dr. Shu Tian, prorektor za međunarodne odnose, gospodin Xiaohui Quan, direktor Ureda za međunarodnu saradnju, i gospođa Mei Sun iz Ureda za međunarodnu saradnju i razmjenu; predstavnici Univerziteta u Sarajevu: prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor za međunarodnu saradnju, i gospođa Jasna Bošnjović, rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju; te predstavnici Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu: gospodin La Weixin i gospodin Miroslav Živanović.

Na godišnjem sastanku je razmatran izvještaj o djelovanju i dosadašnjim rezultatima Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu, te utvrđene smjernice za buduće djelovanje Instituta. Kao ključni prioritet budućeg djelovanja ističe se uključivanje što većeg broja studenata Univerziteta u Sarajevu u programe i kurseve namijenjene učenju kineskog jezika.

Pored ovoga, Konfučijev institut će se dodatno angažirati u oblasti akademske saradnje i razmjene te promocije programa stipendiranja namijenjenih studentima i univerzitetskom osoblju. I kulturna saradnja ostaje oblast od izuzetnog značaja, a podvučen je i mogući utjecaj koji Konfučijev institut, kroz afirmaciju kulturnog razumijevanja, može imati na razvoj i unapređenje ekonomske saradnje NR Kine i Bosne i Hercegovine.

Zajednički zaključak delegacija jeste da Konfučijev institut Univerziteta u Sarajevu već jeste i bit će i dalje značajan faktor u izgradnji čvrstih i prijateljskih odnosa između dviju zemalja, saopćili su sa Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu .

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP