(FOTO)U Sarajevu obilježen kineski Festival sredine jeseni

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Festival sredine jeseni, drugi po značaju festival u Narodnoj Republici Kini, obilježen je ove godine i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U kafiću “Tito” radnici Konfucijevog instituta Univerziteta u Sarajevu predvođeni direktorom La Weixinom, uz prisutstvo predstavnika Ambasade Narodne Republike Kine, Udruženja “Bosansko-kineskog prijateljstva”, predstavnika kineskih kompanija koje djeluju u BiH kao i brojnih posjetitelja, priredili su zanimljiv kulturno-zabavni program uz demonstraciju dijela bogate kineske kulture.

Festival sredine jeseni ili Mjesečev blagdan slavi se petnaestog dana osmog mjeseca lunarnog kalendara, u septembru ili oktobru. Ustanovljen je tokom dinastije Zhou (16-11. stoljeće p.n.e), u noći punog mjeseca kada su Kinezi održavali rituale u čast hladne vode i činili žrtve božici mjeseca. Kinezi vjeruju da je puni mjesec simbol mira, prosperiteta i porodičnog zajedništva. Tokom stoljeća ustalio se i običaj promatranja mjeseca a na večernjoj trpezi obavezni su mjesečevi kolači. Ovaj blagdan nosi sa sobom i dozu romantike, a običaj je da oni skloniji pisanoj riječi se okupe, i uz gutljaje vina recitiraju improvizirane stihove.

Posebnu notu ovom zanimljivom događaju dao je profesor sa Konfucijevog instituta Univerziteta u Sarajevu Niu Dingwei koji je, nazvavši se bosanskim patriotom, odrecitirao “Zapis o zemlji” Maka Dizdara. Na kraju ovog druženja posjetitelji su se fotografirali sa kineskim prijateljima u tradicionalnim nošnjama te dobili prigodne darove.

 

 

Izvor: FENA

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP