Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio ambasadoricu Narodne Republike Kine Chen Bo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je ambasadoricu Narodne Republike Kine Chen Bo.

Sagovornici su zajednički ocijenili da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri, uz tendenciju njihovog daljeg unaprijeđenja, naročito u oblasti ekonomske saradnje.

Ambasadorica Kine je ukazala na važnost skorijeg zaključivanja ugovora između kineske i bosanskohercegovačke strane za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, potvrdivši još jednom svoje lično ubjeđenje u perspektivnost samoga projekta, te da je za Kinu to zasigurno najveći projekt u odnosima sa BiH u tekućoj godini.

Predsjedavajući Izetbegović je kazao da BiH raduje nastavak snažnog razvoja i ekonomskog rasta Kine, ističući da je ambasadorica Bo svojim naporima doprinijela da trenutni odnosi Kine i BiH budu na zavidnoj razini.

Izetbegović je također pozdravio skorije zaključivanje ugovora o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, s uvjerenjem da je to početak još snažnije zajedničke saradnje na realizaciji infrastukturnih projekata.

Izrazio je zadovoljstvo po pitanju napretka BiH u pravcu evropskih integracija, zatraživši od ambasadorice Bo da svojim uticajem doprinese da ti uspjesi ne budu zasjenjeni “antiustavnim djelovanjem vlasti u RS-u na provođenju najavljenog referenduma”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ambasadorica Bo je istakla da kineske vlasti pažljivo prate razvoj situacije u BiH, te da će Kina bezuvjetno ostati privržena očuvanju teritorijalnog integriteta i cjelovitosti BiH i nastaviti da se zalaže za stabilnost u BiH, naglasivši da će to stajalište ostati nepromijenjeno i biti osnova u daljoj međusobnoj saradnji.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP