Ministar sigurnosti BiH razgovarao s ambasadoricom Kine o aktualnoj sigurnosnoj situaciji

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadoricom Narodne Republike Kine Chen Bo i razgovarao s njom o aktualnoj sigurnosnoj situaciji te unapređenju odnosa dviju država, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ambasadorica Bo je istaknula da je nedavna posjeta ministra Mektića Pekingu bila izuzetno efikasna i važna za unapređenje odnosa između ministarstava i sigurnosnih agencija BiH i Kine, posebno kada je riječ o borbi protiv terorizma i razmjeni informacija.

Jačanje suradnje u oblasti sigurnosti je ocijenjeno važnom i za unapređenje ekonomskih odnosa, posebno imajući u vidu porast kineskih investicija u velike infrastrukturne projekte u BiH. Tome će doprinijeti i skoro potpisivanje sporazuma o suradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva državne sigurnosti Kine.

Mektić je upoznao ambasadoricu o aktuelnoj situaciji u BiH, naglasivši da je trenutno loše stanje u značajnoj mjeri prouzrokovano razgranatim kriminalom i korupcijom te da stoga borba protiv ovih krivičnih djela ostaje u vrhu prioriteta Ministarstva i sigurnosnih agencija.

Također, ukazano je na potrebu ubrzanja procedura za prijem mobilnih skenera za kamione, koje je Kina donirala BiH, čime će biti olakšani kontrola i protok robe na graničnim prijelazima.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP