Dobra saradnja oružanih snaga BiH i Kine

Zamjenici ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić i Boris Jerinić zahvalili su na doniranim sredstvima Oružanim snagama BiH tokom današnjeg susreta s delegacijom Oružanih snaga Narodne Republike Kine, koju je predvodio načelnik Ureda za međunarodnu i vojnu saradnju Centralne vojne komisije, kontraadmiral Guan Youfei.

Youfei je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane, iznoseći konkretne prijedloge za njeno unapređenje.

S obzirom na to da je od početka ove godine otpočeo proces reforme Oružanih snaga Kine, čiji je prioritet saradnja s drugim zemljama, admiral Youfei je naglasio u tom smislu da je cilj proširiti međusobnu saradnju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Kao neki od primjera proširenja saradnje istaknute su oblasti mirovnih misija, školovanja vojnog osoblja, deminiranja, borbe protiv terorizma i pomoći oružanih snaga civilnim strukturama za vrijeme prirodnih nepogoda.

Bh. delegacija je pozitivnim ocijenila i saradnju sa ambasadoricom Kine u BiH Chen Bo, vojnim atašeom Kine u BiH i njegovim zamjenikom, koji doprinose unapređenju odnosa u oblasti vojne saradnje dviju zemalja.

Visoka delegacija Oružanih snaga Kine trebala bi se danas susresti i s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Antom Jelečem, nakon čega je planirana posjeta Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u kampu Butmir.

Izvor:Fena

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP