Salkić: Ako sve bude po planovima, Blok 7 bi mogao biti spreman 2022. godine

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP “Elektroprivreda BiH”, kazao je Feni da su u potpunosti zadovoljni preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana za financiranje Bloka 7 TE “Tuzla” i da su oni rezultat pregovora u Kini protekli tjedan.

“Elektroprivreda BiH” dobila je Pismo namjere od kineske Exim banke s preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana gdje je prihvaćena ponuda od 20 godina za otplatu kredita, što je i bilo nastojanje EPBiH.

– Mi očekujemo da ćemo nakon ove ponude Exim banke službeno uputiti aplikaciju za kredit banci i da ćemo do studenog uspjeti dogovoriti ugovor o ponuđenim uvjetima i pripremiti ga za potpis na summitu 16+1 početkom studenog u Latviji. Prije toga je potrebna ratifikacija u parlamentima FBiH i NR Kine i to je procedura koja se mora proći – kazao je Salkić.

Natječaji za pripremne radove, kako ističe, mogu biti raspisani do kraja godine, tako da bi na proljeće, odnosno s početka građevinske sezone, mogli početi radovi za pripremu lokacije za izgradnju Bloka 7 TE “Tuzla”.

Salkić također napominje da u EPBiH smatraju da bi u vrijeme pripremnih radova (do 18 mjeseci) mogli raditi i one aktivnosti koje su vezane za izgradnju, a to je izrada glavnog projekta Bloka, narudžba opreme i onda bi ukupo razdoblje bilo od pet do 5,5 godina za izgradnju Bloka.

-Ako to sve bude dinamički urađeno kako sada planiramo, Blok bi trebao 2022. godine biti spreman – naglasio je Salkić.

Po njegovim riječima, Blok 7 je zamjenski blok i ulaskom tog bloka na mrežu ugasit će se blokovi 3 i 4 u TE “Tuzla”, a prethodno su ugašeni blokovi 1 i 2 i on u potpunosti svojim kapacitetom mijenja male blokove , znači i blok 3 i 4, koji će biti ugašeni.

– Instalirana snaga TE “Tuzla” će ostati gotovo ista (450 MW), ali dobivamo jedan moderan blok i na taj način održavamo energetsku stabilnost BiH , zadržavamo status neto izvoznika, ali isto tako omogućavamo kogeneracijsku proizvodnju toplote za grijanje Tuzle i Lukavca, a mislimo da ćemo do tada, odnosno do ulaska Bloka u pogon, imati toplificiranu i općinu Živinice, tako da će tri grada imati opskrbbljivanje toplinskom energijom iz ovog bloka. Ono što je jako važno jeste da i omogućava dalju proizvodnju ugljena u Rudniku Kreka jer je opskrbljivanje ovog bloka predviđeno iz tog rudnika. Na taj način doprinosimo i očuvanju rudarske proizvodnje koja bi bez ovog bloka došla u pitanje s obzirom na to da su stari blokovi predviđeni za gašenje – rekao je Salkić.

Kako kaže, izvođač radova je kineski Konzorcij CGG, a u razgovoru s njima EPBiH će se truditi da podizvođenje dobiju domaće tvrtke koje su kvalificirane i koje itekako imaju znanje i sposobnost da taj posao rade.

Vrijednost investicije je 722 milijuna eura (1,4 milijarde KM), što predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u elektroenergetski sektor naše zemlje.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP