Softić: Velika zainteresiranost Kine za partnerske odnose s BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić je u razgovoru za Fenu uspješnom ocijenio prošlosedmičnu posjetu delegacije tog doma Narodnoj Republici Kini.

U delegaciji su, osim njega, bili predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i predsjedavajuća Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda Ljilja Zovko, a posjeta je realizirana na poziv predsjednika Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Yu Zhengshenga.

– Ono što su moje impresije s ovog putovanja, prije svega, jeste taj dostignuti nivo prijateljskih odnosa NR Kine i BiH i gostoprimstvo kojim smo ugošćeni u Kini.

Toplina zrači iz svih susreta koje smo imali – ocijenio je Softić.

Kaže da su posjetili veliki broj privrednih giganata u Kini i da su bili impresionirani nivoom dostignutosti tehnološkog razvoja Kine u posljednjih 30 ili 35 godina.

– Ako vas domaćin odvede u fabriku gdje proizvode generatore za atomske centrale, ili vam pokaže fabriku u kojoj se proizvode putnički avioni koji su s više od 100 sjedišta itd. onda vidite da je Kina ustvari jedan svjetski „igrač“ koji je sasvim sigurno među prve tri ili četiri zemlje u svijetu – naveo je Softić, dodajući da je Kina u jednom orgomnom zamahu.

Po njegovim riječima, delegaciju Doma naroda PSBiH primio je i predsjednik njihovog parlamenta i predsjednik političke konsultativne konferencije s kojima su imali vrlo srdačne susrete.

– Ono što smo mogli na neki način osjetiti pored te topline i gostoprimstva, jeste jako velika zainteresiranost Kine za partnerske odnose s BiH – istaknuo je Softić.

To je, prije svega, izraženo u energetskom sektoru, a kineska strana je iskazala zainteresiranost i za suradnju u okviru poljoprivrede.

Softić kaže da su posjetili i firmu koja se bavi željeznicama, infrastrukturom i koja je na neki način od kineske vlade i Komunističke partije Kine dobila zadaću da u intenzivnim razgovorima s BiH pokuša ostvariti značajne kontakte u infrastrukturi, a posebno kada su u pitanju željeznice u BiH.

– Moj opći dojam o ovoj posjeti je jako pozitivan. Ono što smo osjetili, za Kinu ne postoje mali i veliki narodi, ne postoje male i velike države, oni se prema svima odnose podjednako ozbiljno i podjednako odgovorno. Dakle, pored ovolike udaljenosti između naše dvije zemlje, osjeti se toplina, gostoprimstvo i prijateljstvo i mogućnost za velika ulaganja – dodao je Softić.

Tokom posjete delegacije Doma naroda PSBiH Kini istaknuta je i aktivna uloga koju BiH ima u okviru kineskog programa „16 + 1“ u regionu srednje i jugoistočne Evrope.

– Mi smo jedna od aktivnijih članica, to su nam i naši domaćini kazali i u okviru njihovog projekta „Jedan pojas, jedan put“ mi smo, na neki način, došli u jednu vrstu privilegovanog položaja kada je Kina u pitanju – naveo je Softić.

Kaže da su pozvali domaćine da čim prije posjete BiH da bi se intenzivirali svi ovi kontakti i odnosi.

– Ovo je, po meni, jedna jako uspješna posjeta – zaključio je Softić, naglašavajući zahvalnost za ovako organiziranu posjetu i Ambasadi NR Kine u BiH.

 

Izvor:Fena

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP