Chen Bo: Sezona saradnje NR Kine i BiH

Mostarski sajam smatramo učinkovitom platformom za unapređenje poslovne saradnje između Kine i Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja jugoistočne Evrope i nadamo se dugogodišnjem partnerstvu sa Sajmom u narednim godinama. Ovo je izjavila ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH, Njena ekselencija Chen Bo.

Ona je podsjetila kako je prošlog septembra tokom posjete Kini, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, izrazio je nadu da će kineska strana tijesnije sarađivati na sajmu u Mostaru. Deset kineskih kompanija je bilo na Mostarskom sajmu, uključujući i najveće kao što su Huawei, Haiera, ZTE i Gree. Zemlje koje su prisutnije na sajmu su Turska, partnerska zemlja i Hrvatska.

– U naredna dva mjeseca od održavanja sajma, niz poslovnih sastanaka će se održati između Kine i BiH što bih ja nazvala “sezonom kinesko-bosanskohercegovačke saradnje”. Poslovna delegacija iz kineske provincije Hebei posjetila je jučer BiH. Početkom maja će biti održan Sarajevo Business Forum zajedno s forumom „16+1“ a fokus će biti na industrijskim kapacitetima – istakla je ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

Na SBF-u će učestvovati delegacije iz četiri kineske provincije, zajedno s poslovnim delegacijama. Početkom juna, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjake trgovine i ekonomskih odnosa, gospodin Šarović, predvodit će delegaciju BiH na učešću u Investicionom i trgovinskom sajmu 16+1 u Ningbou u Kini. Sredinom juna brojni kantonalni premijeri i gradonačelnici iz BiH će učestvovali na Trećem sastanku lokalnih lidera „16+1“ u Tangshanu u Kini, zajedno s drugim poduzetnicima.

– To će biti najveća i najintenzivnija razmjena između Kine i BiH na polju trgovine i ekonomskih odnosa otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose prije 21 godine. Uvijek sam uvjerena da je veće međusobno upoznavanje preduslov za tijesniju saradnju između naše dvije zemlje. Zbog toga je Kineska ambasada u BiH posvećena povećanju međusobnog razumijevanja između poslovnih odnosa Kine i BiH. Kroz takva međudjelovanja, nadamo se da ćemo vidjeti više želje za saradnjom i konkrentim dogovorima i, što je još važnije, nadamo se da ćemo stvoriti prilike za razgovore licem u lice između kineskih i bh. poduzetnika kako bi stvorili čvrstu podlogu za bolju saradnju u budućnosti – istakla je Chen Bo u razgovoru za Fenu.

Ambasadorica NR Kine u BiH je naglasila kako je saradnja u energetskom sektoru važan dio ukupne saradnje između Kine i BiH.

– Trenutno je saradnja najviše fokusirana na termoelektrane. Termoelektrane su tradicionalna vrsta energije, ali, koliko meni je poznato, nove tehnologije, uključujući ekološki prihvatljive tehnologije se koriste kada se grade termoelektrane u saradnji s kineskim kompanijama. Ekološki energetici se razvijaju veoma brzo u Kini i mi vidimo velike mogućnosti za saradnju sa BiH na ovom polju. Kineske kompanije su u pregovorima sa svojim bh. partnerima vezano za projekte hidroelektrana. Nedavno je i potpisan Memorandum o razumijevanju između kineskih kompanija i njihovih bh. partnera o vjetroenergetici. Znam da su i neke kineske kompanije za solarnu energiju iskazale interes za tržište u BiH – rekla je ambasadorica Chen Bo.

Ambasadorica se osvrnula i na nominaciju za Večernjakov pečat.

– U BiH sam samo šest mjeseci zbog čega sam veoma zadovoljna i počastvovana što sam nominirana za „Večernjakov pečat“ u kategoriji diplomata. Za mene ovo znači da su mi čitatelji Večernjeg lista i ljudi iz svih sfera života ove zemlje odali priznanje. To se također ogleda u činjenici da je BiH zadovoljna s trenutnim razvojem saradnje Kine i BiH i naporima koje moje kolege i ja ulažu u unapređenje poslovnih odnosa između ove dvije zemlje. Ovo ću smatrati znakom da je naš rad potreban ljudima u BiH i to mi ulijeva povjerenje da trebamo nastaviti raditi u istom pravcu – istakla je ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP