Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo: Kineski proizvodi nisu nekvalitetni

Kina je poduzela niz mjera da potakne uvoz robe iz zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući i BiH, u Kinu, kazala je ambasadorica Chen Bo, piše Oslobođenje.

Poslovni forum Kina plus 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope ove godine će se održati u sklopu SBF-a. Otkud ideja za spajanje ova dva foruma i kakva su Vaša očekivanja od njega?

– Na Četvrtom samitu državnih lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji je održan u Suzhou, u Kini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je predložio da se održi ekonomski forum u Sarajevu u prvoj polovini 2016. o saradnji 16+1 u oblasti izgradnje infrastrukture, industrijskog kapaciteta i turizma. Ova inicijativa je dobila podršku lidera Kine i drugih 15 zemalja centralne i istočne Evrope i uvrštena je u smjernice za saradnju 16+1 iz Suzhoua, koje su objavljene nakon Samita. U svrhu realizacije smjernica, Vijeće ministara BiH je donijelo odluku da ujedini navedeni forum sa SBF-om. SBF svakako može biti učinkovita platforma za unapređenje saradnje 16+1. Uvjereni smo da će novi element saradnje 16+1 učiniti SBF privlačnijim. Do sada je već nekoliko kineskih provincija i gradova, kao i nekoliko desetaka velikih državnih preduzeća, te srednjih i malih preduzeća izrazilo veliki interes za forum.

Blok 7

Koje su oblasti za ulaganje Kinezima najinteresantnije u BiH?

– Zainteresovanost kineskih investitora je itekako velika, a koncentrisana je u oblastima energetike, izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, drvoprerađivačke industrije i turizma.

Jesu li Kinezi malo razočarani što neke njihove investicije u BiH nikako da se počnu realizovati, naprimjer, TE Tuzla?

– Saradnja u izgradnji velike infrastrukture i energetskih objekata pokriva širok raspon. Potreban je duži vremenski period za pregovaranje i sasvim je normalno ako je proces do konačne realizacije nestabilan. U posljednje vrijeme postignut je pomak na projektu izgradnje Bloka 7 TE u Tuzli. Ambasada Kine u BiH očekuje da će dvije strane što prije zaključiti finalni ugovor o saradnji.

Da li su bh. firme i proizvođači zastupljeni, i u kolikoj mjeri, u Kini? Šta je Kinezima (ili bi moglo biti) zanimljivo od naših proizvoda?

– Trenutno, proizvodi iz BiH zauzimaju samo mali dio na kineskom tržištu. Međutim, sa radošću primjećujemo da su se neki proizvođači vina uspješno plasirali u Kini sa svojim proizvodima. Kina je poduzela niz mjera da potakne uvoz robe iz zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući i BiH, u Kinu. Naprimjer, svake godine se u gradu Ningbo održava Investicioni i trgovinski sajam 16+1, na kojem se izlože vrhunski proizvodi iz zemalja CEE. Koliko znam, u junu ove godine, u prostorijama tog sajma biće otvoren stalni paviljon BiH, na kojem će svi istaknuti bh. proizvodi imati dugoročan prostor za izložbu i prodaju.

Razmjena

Kakva je robna razmjena BiH i Kine?

– Prema statistici kineske strane, obim bilateralne trgovinske razmjene između naše dvije zemlje bilježi 115 miliona dolara, izvoz iz Kine u BiH iznosi 61,2 miliona dolara, a uvoz iz BiH u Kinu iznosi 53 miliona i 729 hiljada dolara, što ipak nije veliki iznos. Međutim, dvije zemlje su ostvarile trgovinsku razmjenu manju od milion dolara 1995. godine, kada su tek uspostavljeni diplomatski odnosi, što znači da je naša trgovinska saradnja doživjela brz razvoj.

Je li Kina uspjela da preokrene percepciju da su kineski proizvodi nekvalitetni?

– Zemlja porijekla sve odjeće koju trenutno nosim je Kina. Da li mislite da je ona lošeg kvaliteta? Telefon koji koristim, inače jedan od najnaprednijih na svijetu, također je proizveden u Kini. Potrošači su najpametniji, zato niko neće platiti za proizvod lošeg kvaliteta. Iako se ne može garantovati da je svaki kineski proizvod visokog kvaliteta, ali molim da zamislite, ako su kineski proizvodi uopšte lošeg kvaliteta, kako bi bilo moguće da na svijetu dugoročno vlada toliko Made in China? Ustvari, kineski proizvodi zadovoljavaju razne potražnje tržišta high-end, middle-end i low-end kategorija, dobili su priznanje svjetskih potrošača, zbog vlastite istaknute isplativosti. Trenutno, kineska ekonomija se nalazi u fazi transformacije i nadogradnje. Izradili smo već plan Made in China 2015, sa ciljem povećanja kvalitete i efikasnosti tradicionalne proizvodnje, koja treba biti vođena inovacijom. Ubuduće, proizvodnja u Kini će se razvijati ka srednje visokom nivou, a Kina će se iz velike proizvodne pretvoriti u jaku proizvodnu zemlju, a kineski proizvodi će biti još boljeg kvaliteta. Ako želite produbiti znanje o kineskoj proizvodnji, predlažem da posjetite Mostarski sajam gospodarstva u ovom mjesecu. Neka kineska preduzeća, koja mogu biti predstavnici razvijenosti kineske proizvodnje, kao što su Haier i Huawei, učestvovaće na sajmu.

Ulaganja

U šta se dosad najviše ulagalo? Možete li navesti neke od investicija, kako je došlo do njih, kakvi su rezultati?

– Trenutno, kineska preduzeća najviše ulažu u energetsku oblast. TE u Stanarima je prvi veliki projekt izgradnje infrastrukture finansiran kreditnom linijom od 10 milijardi američkih dolara. Već je priključena na mrežu, a uskoro će, nakon primopredaje, biti puštena u rad. Kineska preduzeća sada pregovaraju sa bh. partnerima o saradnji na izgradnji Bloka 7 TE u Tuzli i TE u Banovićima, u čemu je zabilježen određeni napredak. Nedavno je kineska firma potpisala memorandum o razumijevanju o saradnji na projektu vjetroelektrane. Osim toga, kineske firme prate i brojne projekte izgradnje saobraćajne infrastrukture i energetskih objekata, a zainteresovane su i da investiraju u izgradnju industrijskog parka, kao i da se bave preradom drveta i proizvodnjom namještaja.

Izvor: Oslobođenje

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP