Ministar Grubeša razgovarao sa veleposlanicom Chen Bo

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša primio je danas u posjet veleposlanicu NR Kine u BiH Chen Bo s kojom je razgovarao o pravosudnoj suradnji dviju država i aktualnim reformama.

Ministar Grubeša upoznao je veleposlanicu sa složenom ustavnom strukturom zemlje i naporima koje ministarstvo poduzima u cilju harmonizacije propisa i uspostave efikasnijeg pravosudnog sustava.

Istakao je da Ministarstvo provodi niz aktivnosti na usklađivanju propisa sa pravnom tekovinom EU, prvenstveno kroz aktualnu reformu javne uprave i nastojanja da se kroz usvajanje izmjena zakona osigura profesionalnost i bolja učinkovitost rada u tijelima uprave, te dodao da su u prethodnom razdoblju mnoge reforme pokrenute sa “mrtve točke”.

– Tu prvenstveno mislim na usklađivanje kaznenog zakonodavstva, stvaranje mehanizama da se osigura bolja kontrola rada nevladinih organizacija ali i približavanje stavova oko nadležnosti Suda BiH i učinkovitijem radu pravosuđa – naglasio je ministar pravde BiH.

Veleposlanica Chen Bo posebno je pozdravila aktualnu izradu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći BiH kao i sva nastojanja da se građanima osigura bolji pristup sudovima i pravdi.

– U našoj zemlji građani imaju mogućnost da se za vlastiti problem izravno obrate Vladi NR Kine. Naš princip je da vlada služi narodu i građanima i samo tako moguće je osigurati i kvalitetan ekonomski razvoj – poručila.

Sugovornici su se usuglasili da postoje uvjeti za dodatno jačanje sveobuhvatne suradnje dvije zemlje ali i nova ulaganja kineskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina je prva država u regiji koja je sa NR Kinom zaključila bilateralne sporazume o pravnoj suradnji u kaznenim i građanskim stvarima, što je, između ostalog , doprinijelo sprječavanju prebjega brzim i učinkovitim ekstradicijama državljana koji kazne pokušavaju izbjeći prelaskom iz jedne u drugu državu, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP