Gradonačelnik Tuzle Imamović u nastupnu posjetu primio Ambasadoricu Narodne Republike Kine

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ,u prisustvu svojih saradnika, primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo i saradnike.

Ambasadorica Bo, istakla je da je Narodna Republika Kina, zainteresovana za proširenje dosadašnje saradnje, sa partnerima u Bosni i Hercegovini, te da je Tuzla, jedan od gradova koji posjeduje veoma dobre preduvjete za unapređenje ekonomske saradanje.

Također, kazala je Ambasadorica Bo, da je veliki interes Narodne Republike Kine, za saradnju sa BiH, u oblastima šumarstva, poljoprivrede, energetike i visoke tehnologije, te da će se ona u svom mandatu osobno zalagati za intenziviranje postojeće saradnje i time pridonijeti ekonomskom razvoju.

Gradonačelnik Imamović izrazio je uvjerenje da će se postojeći odnosi između Narodne Republike Kine i BiH nastaviti razvijati i u budućnosti, jer saradnja s jednom od zemalja sa najvećom stopom razvoja, pridonosi jačanju privrede i stabilizaciji ekonomskog stanja u BiH. Grad Tuzla ima velike potencijale, za saradnju u proizvodnji, trgovini, turizmu a posebno u elektroenergetskom sektoru, za šta je i iskazan interes, u vezi sa izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Ambasadorica Bo je potvrdila da će Blok 7, biti građen u skladu sa najvišim ekološkim, europskim pa i svjetskim standaridma i savremenim tehnologijma, za šta se posebno založio i gradonačelnik Imamović.

Ambasadorica Bo i gradonačelnik Imamović su se složili da će se izgradnjom Bloka 7 TE u Tuzli, otvoriti velike mogućnosti za privlačenje novih kineskih investicija i u druge sektore, te tako omogućiti očuvanje postojećih radnih mjesta, posebno u rudarstvu, kao i otvaranje novih radnih mjesta u drugim sektorima.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP