Mektić razgovarao s ambasadoricom Kine u BiH o sigurnosnoj situaciji

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić razgovarao je jučer s ambasadoricom NR Kine u BiH Chen Bo o sigurnosnoj situaciji te unapređenju saradnje dviju država.

Konstatovano je da su odnosi između dviju zemalja izuzetno dobri, te da su u stalnoj ekspanziji s obzirom za povećan broj kineskih investicija u BiH.

Ambasadorica Bo je upoznala ministra Mektića da pored postojećih projekata u oblasti elektroenergetskog sektora, postoji interes i za saradnju u drvoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji, kao i da BiH postaje interesantna destinacija za kineske turiste.

Pozdravljajući te pozitivne trendove, Mektić je naglasio da to daje još veću obavezu za stvaranje boljeg sigurnosnog okruženja i političke stabilnosti.

Izražena je obostrana spremnost za unapređenje saradnje u oblasti sigurnosti, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma, te razmjeni podataka i informacija.

Saradnja se ogleda i kroz pomoć za opremanje graničnih prijelaza i carinskih terminala skenerima za pregled pošiljki, koji će uskoro biti isporučeni BiH. Radi se o skenerima vrijednim 4,5 miliona eura, koji će znatno unaprijediti i olakšati rad granične policije i carinskih organa, te omogućiti efikasno otkrivanje svih vrsta krijumčarene robe, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP