Ambasadorica Chen Bo posjetila Dom za djecu bez roditeljskog staranja

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Delegacija Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini predvođena ambasadoricom Chen Bo posjetila je danas KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo u povodu Kineske nove godine, te je to bila prilika da se djeca i uposlenici te ustanove obraduju brojnim poklonima.

U Domu je trenutno smješteno oko 100 djece, a 20-ak ih je za ambasadoricu Bo priredilo zabavni program, u okviru kojeg su pjevali, plesali i recitovali.

Ambasadorica Bo je u izjavi za medije kazala da u Kini ima domova koji su puni djece bez roditeljskog staranja, ali da ekonomskim razvojem Kine građani imaju više mogućnosti pomoći toj djeci.

– Potrebno je da brinemo ne samo o svojoj, nego i o drugo djeci. Zato u gradu u kojem trenutno živimo i radimo, u Sarajevu, želimo da budemo i društveno odgovorni i pomognemo ovom Domu – kazala je ona.

U razgovoru sa direktorom KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Saudinom Đurđevićem, ambasadorica Bo ga je pozvala da se s konkretnim projektima obrate Ambasadi koja će pomoći u njihovoj realizaciji, u skladu s mogućnostima, što je i dosadašnja praksa.

Navela je da je Ambasada spremna pružiti šansu za vaspitanje i obrazovanje djece koja žive u domovima, a jedan od projekata je i učenje kineskog jezika.

Direktor Đurđević je uime djece i uposlenika Doma zahvalio delegaciji iz kineske ambasade na kontinuiranoj pomoći, naglasivši da oni svake godine posjećuju Dom i doniraju vrijedna sredstva usmjerena za adaptaciju prostora.

– Svake godine kada obilježavamo Dan Doma za djecu bez roditeljskog staranja, predstavnici Ambasade se odazovu i sa nama dijele radost. Mi blisko sarađujemo, što je i najvažnije – kazao je Đurđević.

Govoreći o problemima s kojima se ova ustanova suočava, on je kazao da je u ovoj godini urađen projekt energetskog utopljavanja zgrade, za čiju su realizaciju potrebna sredstva.

– Nadam se da ćemo dobiti sredstva za fasadu i kotlovnicu koja je dotrajala, a neophodna je za zagrijavanje zgrade u kojoj boravi oko 100 djece – kazao je on.

Naveo je također nužnost zamjene vodovodnih i elektro instalacija, kao i renoviranja kupatila.

Izvor: Fena

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP