Povodom Kineske nove godine, u Sarajevu upriličen prijem

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu upriličila prijem povodom Kineske nove godine, a koja je u znaku majmuna.

Upućujući dobrodošlicu gostima iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, diplomatskom koru u BiH, ambasadorica Kine u BiH Chen Bo je kazala da je proljetni praznik Kineska nova godina i najvažniji je to praznik kineskog naroda.

Iako između Kine i BiH postoji geografska udaljenost, kulturne i tradicijske razlike, ali, kako je ambasadorica Bo rekla, narodi Kine i BiH uživaju u istoj novogodišnjoj atmosferi, imaju iste želje za novu godinu.

– Mi očekujemo da u će novoj godini društvo biti harmoničnije, zemlja prosperitetnija i porodica sretnija. Zajedničko očekivanje nas zbližava, kako bismo sarađivali ruku pod ruku i zajedno se zalagali za razvoj – naglasila je ambasadorica.

Dodala je da je naredna godina početna za trinaesti petogodišnji plan u Kini, a očekuje se da će kineska ekonomija održati snažan rast, te da su zemlje svijeta, uključujući BiH dobrodošle da nastave dijeliti šanse koje pruža razvoj kineske ekonomije.

– BiH sada ubrzava reforme, podnijet će aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju i ući će u novu fazu razvoja. Kineska preduzeća se nadaju da će dobiti nove prilike u razvoju BiH – istakla je ambasadorica Bo.

S obzirom da ova godina dolazi u znaku majmuna, koji simbolizira mudrost i vitalnost, poželjela je da se narodi Kine i BiH s mudrošću suočavaju sa raznim izazovima na putu razvoja, sarađuju rame uz rame, ostvaruju zajedničku pobjedu i unose novu vitalnost u razvoj dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je kao počasni gost prijema uime Predsjedništva BiH i građana BiH čestitao narodu Kine Novu godinu i kazao da su prijateljstvo BiH i nedavna posjeta Kini otvorili samo mala vrata da se vidi sve ono što je kulturna baština Kine, ono što čini veliki narod s izuzetnom tradicijom.

Kazao je da ova nova kineska godina ukazuje prelazak na proljeće, ali je to i vrijeme prijateljstva, opraštanja, zbližavanja…

– Danas ljudsku vrstu krasi toliko različitosti koje se ističu na različite načine, pa je vrijeme da gradimo krajnju toleranciju prema tim različitostima kako u BiH tako i diljem svijeta – naglasio je Čović.

Poželio je da godina majmuna bude vrijeme kada će BiH predati zahtjev za članstvo u EU, kada će dobiti poziv da aktivira akcijski plan za NATO savez i „godina u kojoj ćemo stvoriti sve preduvjete da u narednoj godini predamo naš kandidatski zahtjev za EU“.

– Uvjeren sam da uz sve različitosti nema boljeg vremena da iskažemo našu euroatlantsku opredijeljenost, nego upravo danas – istakao je Čović i zaželio da ova godina motivira za još veće prijateljske veze kineskog naroda s narodom u BiH.

Zaključio je da između BiH i Narodne Republike Kine nema otvorenih pitanja, „ali ima toliko potrebe da se međusobno upoznajemo pa neka ova nova godina bude poticaj za to prijateljstvo“.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP