Premijer HNŽ-a održao sastanak s visokim kineskim izaslanstvom

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg susreo se u subotu u zgradi Vlade u Mostaru s Liu Haixing-om, pomoćnikom ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine i izvršnim tajnikom za suradnju između NR Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe.

Sastanku su nazočili i Chen Bo, veleposlanica NR Kine u BiH sa suradnicima, te ministri u Vladi HNŽ Stjepan Krasić, Ajdin Teletović, Željko Laketić i Donko Jović, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a.

Tom prigodom Herceg je gostima predstavio Hercegovačko-neretvansku županiju naglasivši potencijale koje ima, te na poseban način istaknuo turizam, obnovljive izvore energije, promet i poljoprivredu.

Kazao je kako je, s ciljem snažnijeg promoviranja gospodarskih, turističkih i drugih potencijala u sklopu mehanizma 16+1, HNŽ spremna postati dio i snažno se uključiti u rad Konferencije lokalnih lidera.

Pomoćnik ministra Haixing istaknuo je kako između BiH i Kine postoji značajan prostor za međusobnu suradnju, ističući potrebu snažnije suradnju između gradova i provincija, odnosno županija. Naglasio je kako HNŽ vidi kao prostor za značajniju suradnju u turizmu, drvnoj industriji, poljoprivredi i obnovljivim izvorima energije.

Ističući spremnost za produbljivanje zajedničke suradnje, sudionici sastanka usuglasili su se kako je potrebno intenzivirati razgovore koji će dovesti do realiziranja konkretnih projekata.

Inače, NR Kina je pokrenula mehanizam koordiniranja 16+1 kao dio megaprojekta „Jedan pojas-jedan put“, čiji je inicijator predsjednik Xi Jinping, Predsjednik NR Kine, a u kojem se nalazi 16 država središnje i istočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP