Ambasadorica Bo: Godina prilika i suradnje

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, Chen Bo, u autorskom tekstu osvrnula se na proteklu godinu i najavila planove za iduću godinu, s posebnim osvrtom na odnose NR Kine i BiH. Tekst prenosimo u cijelosti.

Tokom 2015. godine, kineska ekonomija je zadržala svoj zamah u pogledu rasta. U prvih devet mjeseci je došlo do prosječnog rasta od oko sedam posto što čini ekonomski rast Kine jednim od najvećih na svijetu. Procjenjuje se da će globalnom ekonomskom rastu NR Kina doprinijeti s 30 posto ove godine. Kineska valuta RMB je dio MMF-ove korpe valuta SPV (specijalna prava vučenja – Special Drawing Rights – SDR), a Kina je postala treća zemlja po udjelu u MMF-u.

Kina je tokom 2015. godine ostala posvećena očuvanju mira i razvoja u svijetu. Uspješnim organiziranjem obilježavanja 70. godišnjice pobjede kineskog narodnog otpora nad japanskim agresorima i pobjede u svjetskom antifašističkom ratu, Kina je još jednom svečano obećala da će ostati posvećena mirnom razvoju i da nikada neće stremiti ka hegemoniji i ekspanziji. Kineska inicijativa „Pojas i put“ ušla je u fazu potpune implementacije, a pokrenute su i nove inicijative poput uspostavljanja Azijske infrastrukturne investicione banke i Nove razvojne banke BRICS-a, čime se doprinosi vitalnosti reforme upravljanja globalnom ekonomijom i finansijama. Kineski predsjednik Xi Jinping prisustvovao je na više samita i to povodom obilježavanja 70. godišnjice od osnivanja Ujedinjenih nacija, samitu G20 i UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama 2015., gdje je iznio kineske stavove o očuvanju svjetskog mira, reformama globalnog upravljanja, kao i o rješavanju problema klimatskih promjena.

Saradnja između Kine i Evropske unije nastavila je rasti tokom 2015. godine. Kina i EU su odlučile da razviju sinergiju između incijative „Pojas i put“ i Investicionog plana za Evropu i da porazgovaraju o planovima uspostave fonda za suinvestiranje između Kine i EU kao i o Platformi povezanosti Kine i EU. Nastao je dobar trend u izgradnji partnerstava za mir, rast, reforme i civilizaciju između Kine i EU. Četvrti samit lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC) je uspješno održan u Suzhou u Kini, a saradnja u okviru 16+1 je postala važan sastavni dio odnosa između Kine i EU i pokretač njihovog rasta.

cova_xi

Kina i Bosna i Hercegovina su 2015. godine proslavili 20. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Predsjednik Kine Xi Jinping i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović su imali svoj zvanični susret na kojem su postigli sveobuhvatni sporazum o jačanju uzajamno korisne saradnje u više oblasti, što predstavlja snažan podstrek razvoju bilateralnih odnosa dvije zemlje. Premijer Kine Li Keqiang i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić imali su bilateralni susret tokom Četvrtog samita lidera zemalja 16+1 i tada su dogovorili detaljni plan za praktičnu saradnju između dvije zemlje. Projekat Termoelektrane Stanari, koju gradi kineska firma, je u posljednjoj fazi i uskoro će biti spojena na mrežu za proizvodnju električne energije. Obje strane su također postigle brojne preliminarne sporazume o saradnji o mogućem uključenju kineskih firmi u izgradnju energetskih i infrastrukturnih objekata u BiH. Brojne delegacije privrednika, poput onih iz kineskih provincija Zhejiang i Hebei, posjetile su BiH kako bi promovisale izvoz vina, drvnih i drugih visokokvalitetnih proizvoda iz BiH u Kinu. Razgovarali su i o mogućnosti investiranja kineske strane u BiH. Kung fu plesna predstava “The Door” doživjela je veoma pozitivne reakcije od publike u BiH. Prvi Konfučijev institut u BiH otvoren je na Univerzitetu u Sarajevu.

kina_bih

Što se tiče 2016. godine, predviđamo nastajanje nove energije za razvoj kineske ekonomije, koja će biti zasnovana na inovacijama. Očekuje se da će kineska ekonomija imati snažan rast, što će stvoriti više prilika i za ostatak svijeta. Međutim, Kina je još uvijek zemlja u razvoju, još ima oko 100 miliona ljudi koji žive ispod granice siromaštva. Kineska ekonomija će se još suočavati s velikim izazovima kao što su neravnomjeran razvoj između svog istočnog i zapadnog dijela i restruktuiranje industrije. Iduća godina je prva u kojoj će Kina primijeniti svoj 13. petogodišnji plan o nacionalnom privrednom i društvenom razvoju. U njemu su naglašene ideje inovacija, koordinacije, zelenog razvoja, otvaranja i dijeljenja, a sve sa ciljem da se još bolje i brže razvija kineska ekonomija i daje još veći doprinos razvoju svjetske ekonomije.

NR Kina će u 2016. godini aktivno preuzeti međunarodne obaveze koje joj pripadaju sa statusom najveće zemlje u razvoju. Nastavit će raditi na novoj vrsti međunarodnih odnosa koji će rezultirati saradnjom od koje će sve strane imati koristi i na izgradnji otvorene ekonomije na višem nivou. U potpunosti će implementirati inicijativu „Pojas i put“. Međunarodna zajednica polaže velike nade u Kinu i očekuje da će imati veću ulogu u globalnoj ekonomiji i nada se da će Kina sarađivati s drugim velikim svjetskim ekonomijama kako bi se trenutna globalna ekonomska situacija popravila. Samit G20 za 2016. održat će se u kineskom gradu Hangzhou. Kina će nastaviti raditi na bliskoj koordinaciji i konsultacijama s drugim zemljama članicama kako bi promovisale globalni ekonomski rast i suočile se sa svjetskim ekonomskim izazovima tako što će ponuditi kineski plan i doprinos.

Kina će se u 2016. godini i dalje zalagati za jačanje odnosa s Evropskom unijom u svim oblastima i za veću sinergiju između kineskih i evropskih razvojnih strategija, u interesu razvoja svih strana. Kina će dati sveobuhvatan doprinos realizaciji svih rezultata susreta „16+1“ u Suzhou, kako bi takva saradnja bila dala još više koristi za narode Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Sigurni smo da će se odnosi između Kine i BiH dodatno učvrstiti u 2016. godini. Obje strane će i dalje proširivati kontakte na svim nivoima i u svim oblastima, produbljivati međusobno upoznavanje i razumijevanje i izgraditi čvrstu osnovu za dalju saradnju. Kini će prioritet biti saradnja u energetskoj i transportnoj infrastrukturi i gdje očekujemo više zajedničkih projekata u BiH. Kineska strana će također podsticati kineska preduzeća da ulažu u BiH i sklapaju trgovinske odnose, što će omogućiti izvoz kvalitetnih proizvoda iz BiH u Kinu. Kao što je navedeno u Smjernicama za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope objavljenim u Suzhou, ekonomski forum o infrastrukturi, industrijskim kapacitetima i saradnji u oblasti turizma u okviru saradnje „16+1“ bit će održan u prvoj polovini 2016. godine u Sarajevu. Ovo će donijeti svježe prilike za proširenje saradnje između Kine i BiH. Kineska strana će bliže sarađivati sa bh. stranom kako bi se omogućilo veće učestvovanje kineskih firmi na forumu. Kina pozdravlja učešće poduzetnika iz BiH na drugom Sajmu „16+1“ za investicije, koji će se držati u Ningbou, a lokalne zvaničnike i kompanije poziva da učestvuju na Trećem sastanku lokalnih lidera Kine i država CEEC-a u Tangshanu, kako bi na kineskom tržištu promovisali proizvode i investicionu klimu u BiH.

Mi u Ambasadi NR Kine ćemo u 2016. godini nastaviti služiti kao most između Kine i BiH tako što ćemo sa BiH podijeliti kineske priče, a Bosnu i Hercegovinu ćemo predstavljati u Kini. Nastavit ćemo graditi naše tradicionalno prijateljstvo i unaprijeđivati uzajamno korisnu saradnju. Dragi prijatelji, pozivamo vas da nam se pridružite u našim naporima u produbljivanju saradnje i razmjene između Kine i Bosne i Hercegovine u nastupajućoj godini.

Ovim putem, željela bih iskoristiti priliku da vam zaželim sretnu i uspješnu Novu godinu.

Izvor: Fena

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP