Zvizdić u Kini: Samit od izuzetne važnosti za ekonomsku i kulturnu saradnju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdic danas je iz Sudžoua, gdje je juče završen 4. Samit zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine, zajedno sa 15 premijera doputovao vozom u Šangaj, a potom avionom iz Šangaja u Peking.

Tokom vožnje premijeri su razmjenjivali mišljenja o jučerašnjem samitu, saglasivši se da su ovakvi susreti izuzetno važni za ekonomsku, kulturnu i druge vidove saradnje.

Po dolasku u Peking, predsjedavajući Vijeća ministara BiH se sastao sa predsjednikom kompanije “Nuctech Comany Limited” Chenom Zhiqiangom. Nuctech je državna kompanija koja se bavi proizvodnjom uređaja za kontrolu prtljaga na aerodromima, kontrolnim skeniranjem kontejnera u lukama te na željeznicama.

Kompanija Nuctech posjeduje najveću na svijetu fabriku za proizvodnju ovih uređaja. Do sada su već BiH dali donaciju u ovim uređajima i slali eksperte da obučavaju zaposlenike na aerodromu za korištenje ovih uređaja.

Predsjednik kompanije Zhiqiang je obavijestio predsjedavajućeg Zvizdića da će Vlada NR Kine putem ove firme već početkom 2016. godine isporučiti BiH novu donaciju u opremi za skeniranje.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Vladi NR Kine i predsjedniku kompanije Nuctech i izrazio nadu za nastavkom saradnje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP