Saradnja između Kine i zemalja srednje i istočne Europe na obostranu korist

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Kina i zemlje Srednje i Istočne Europe (CEE) imaju perspektivu za sveobuhvatnu saradnju tako da bi sve strane trebale nadograđivati odnose u korist svih partnera – rekao je kineski premijer Li Keqiang u utorak, javlja Kineska novinska agencija Xinhua.

Bilateralna trgovina između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe prešla je 60 milijardi dolara prošle godine i pored sporog globalnog privrednog rasta, što ukazuje na ogroman trgovinski i investicijski potencijal, podvukao je Li na otvaranju petog ekonomskog i trgovinskog foruma između Kine i zemljama SIE.

Dvije strane imaju potencijal za suradnju širokog spektra i to partnerstvo se moglo unaprijediti i poboljšati u mnogim područjima, istaknuo je Li.

Li je pozvao na ubrzanje projekata regionalnog povezivanja i razvoja internet infrastrukture uz Kinesku inicijativu “Jedan pojas – jedna cesta“.

Kina je spremna ulogati u izgradnju i nadogradnju infrastrukture u lučkim područjima Baltičkog mora, Jadrana i Crnog mora kako bi se pojačala saradnja i povezanost.

U međuvremenu, Kina će podržati zemlje SIE u industrijskoj nadogradnji sa svojim kapacitetima u automobilskoj industriji, proizvodnji čelika, brodogradnji, lučkim postrojenjima i mašinskoj industriji, rekao je Li.

Trgovina u poljoprivrednom sektoru će biti još jedno ključno polje saradnje, a Kina će podržati uvoz kvalitetnih proizvoda iz zemalja SIE prvenstveno putem sajmova, dodao je Li.

Da bi se olakšala bilateralna saradnja i ulaganja, Kina razmatra uspostavljanje fonda vrijednog tri milijarde američkih dolara, te je predložila uspostavu “16 + 1” multilateralne finansijske korporacije za proširenje kanala ali i smanjenje troškova finansiranja.

Li je pozvao na veću podršku i uključivanje malih i srednjih poduzeća (MSP) u bilateralna ulaganja i trgovinu i predložio uspostavljanje platforme za inovacije koja bi pružala podršku bilateralnoj suradnji malih i srednjih poduzeća.

Li je uvjeren u otpornost i snagu kineske ekonomije koja ima ogroman tržišni potencijal i koja će nastaviti s održivim rastom uz tekuće strukturne reforme.

-Kina će uspjeti izbjeći zamke usporenog rasta na srednjem nivou dohotka u cjelini do 2020., sve dok zadrži prosječan godišnji rast BDP-a iznad 6,5 posto u idućih pet godina. Kina će nastaviti pružati svoj doprinos globalnom privredom oporavku i miru u svijetu – zaključio je Li.

 

Izvor: Fena/Xinhua

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP