Zvizdić na samitu premijera država mehanizma „16+1“ u NR Kini

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić boravit će od 23. do 28. novembra u NR Kini gdje će učestvovati na IV samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da nakon IV samita premijera očekuje proširenje ekonomske saradnje sa NR Kinom, posebno u sektorima energetike, poljoprivrede i turizma.

Također, naveo je da od ove posjete očekuje da će biti snažan dokaz dosadašnje dobre saradnje BiH i Kine, a osnažit će ekonomske, ali i političke i kulturne odnose.

– Namjeravam predložiti niz sporazuma i prijedloga o izvozu naših proizvoda. Razgovarat ćemo o velikim kineskim investicijama u poljima transporta i energetske strukture. U sklopu ranije razvijene strategije formiranja regionalnih centara na području jugoistočne Evrope, predložit ću da BiH i Sarajevo postanu centar kulture, kulturno-historijskog naslijeđa i naučnog istraživanja – istaknuo je predsjedavajući Zvizdić pred polazak.

Pored učešća na samitu premijera, predsjedavajući Zvizdić će se susresti s premijerom NR Kine Li Keqiangom.

U okviru samita „16+1“, 24. i 25. novembra u Sudžou bit će održan Ekonomsko-trgovinski forum privrednika iz zemalja učesnica, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP