Ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo: Željela bih da poručim bh. preduzećima da idu što više u Kinu

Odnosi Kine i Bosne i Hercegovine su veoma dobri, a ove godine se obilježava dvadeseta godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja, kazala je u intervjuu za Oslobođenje ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

Navela je kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je prisustvovao obilježavanju 70. godišnjice pobjede u ratu i otpora kineskog naroda protiv agresije Japana i u svjetskom antifašističkom ratu, a da u Kinu putuje predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić koji će tamo prisustvovati četvrtom susretu šefova vlada između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

– U proteklih 20 godina nije primijećena takva intenzivna komunikacija između dvije zemlje, na tako visokom nivou. Treba reći da sam zadovoljna ovim postignućima, ali ona nisu meni dovoljna – rekla je ambasadorica.

Upitana koji su to pravci razvoja, perspektive za privrednu suradnju BiH i Kine, navela je da je akcent stavljen na ekonomsku saradnju gdje je u proteklih nekoliko godina zabilježen veliki napredak.

– Termoelektranu u Stanarima gradi kineska firma. Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za takvu saradnju. Mislim da se jedna velika oblast za novu saradnju nalazi u energetici i izgradnji saobraćajne infrastrukture. Vidim da je od BiH velika potražnja za izgradnjom autoputeva, saobraćajnica i termoelektrana. U proteklih 30 godina kineska preduzeća su akumulirala mnogo iskustva i tehnologija kao i kapitala. Ukupno je izgrađeno 110 hiljada kilometara autoputeva u Kini. To je na prvom mjestu na svijetu. Imamo 10 hiljada kilometara brzih pruga. To zauzima skoro pola ukupne svjetske kilometraže brzih pruga. Što se tiče proizvodnog kapaciteta opreme termoelektrane, Kina je isto na prvom mjestu u svijetu, što se tiče solarne energije i energije na vjetar, Kina je na vodećem nivou. Ona ima najveći montažni kapacitet vjetroparkova. Predstavlja najveće tržište za solarnu energiju. Možda je u prošlosti Kina važila za jednu zemlju koja proizvodi robe široke potrošnje. Ali sada je Kina vodeća zemlja u svijetu kad su u pitanju količine prodaje i proizvodnje građevinskih mašina, elektromehaničkih proizvoda, alatnih strojeva sa numeričkim upravljanjem, lučkih oprema, kao i brodova… Kada je u pitanju saradnja između dvije zemlje iz oblasti izgradnje saobraćajne infrastrukture ili bilo kakvih drugih infrastruktura, mislim da BiH može da ima povjerenje u Kinu – rekla je, između ostalog, ambasadorica Chen Bo.

Izvor: Oslobođenje

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP