Premijer Novalić s ambasadoricom Kine Chen Bo

Daljnji razvoj ukupnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomskih, bio je centralna tema današnjeg sastanka premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića s ambasadoricom Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo koja je bila u nastupnoj posjeti.

Obostrano je konstatirano da ekonomska saradnja između BiH i Kine bilježi stalni rast, ali da ima mnogo prostora da se ona pojača i unaprijedi.

Premijer Novalić naveo je tri primjera projekata koje Federacija BiH u narednom periodu namjerava realizirati s partnerima iz Kine. Riječ je o izgradnji Termoelektrane Banovići, što je nakon Vlade FBiH, dobilo podršku i u Parlamentu FBiH, izgradnji Bloka 7 TE Tuzla i nedavnoj inicijativi da se kineske kompanije uključe u izgradnju putne i željezničke infrastrukture, posebno na Koridoru Vc, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

– Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i mi smo svjesni da prodorom u Bosnu i Hercegovinu ulazimo na ovo veliko tržište – rekla je ambasadorica Bo, istakavši da postoje značajni resursi za unapređenje ekonomske saradnje, posebno putem Konferencije lokalnih lidera Udruženja 16+1 koja okuplja zemlje jugoistočne i centralne Evrope, te predstavnike ove zemlje.

– Mi smo otvoreni za kineske investitore i spremni smo budućem potencijalnom partneru ponuditi određene beneficije pri ulasku na tržište Federacije BiH, posebno u oblasti izrade vjetroelektrana koje bi on kasnije iz BiH mogao plasirati na evropsko tržište – rekao je Novalić, te istakao da sigurno postoji interes kantona za saradnju na nivou lokalnih zajednica s kineskim kompanijama.

Istaknut je i značaj ulaska kineskih partnera na tržište FBiH u oblasti telekomunikacija, te prilika koje postoje za saradnju u oblasti drvoprerađivačke industrije.

Ambasadorica Bo uputila je poziv Novaliću da posjeti Kinu koji je Novalić prihvatio, uz nadu da će to biti u sklopu realizacije novih ekonomskih projekata između dvije zemlje.

Izvor: Fena

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP