Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorice Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je dobrodošlicu novoimenovanoj ambasadorici Kine u BiH, a rečeno je da su politički odnosi BiH i Kine tradicionalno veoma dobri i nema otvorenih pitanja.

Izražena je podrška daljem unapređenju bilateralnih odnosa između dvije zemlje, posebno u oblasti kulturne i ekonomske saradnje, te zajedničkih infrastrukturnih projekata i povećanju kineskih direktnih ulaganja u privredu BiH.

Također je izraženo zadovoljstvo i zahvalnost na izuzetnom prijemu bosanskohercegovačke delegacije tokom prisustva obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Pekingu, i posjetom koja je rezultirala potvrdom i daljim produbljivanjem veoma dobrih međusobnih odnosa BiH i Kine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović pozvao je predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jinpinga da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući dr. Čović informisao je ambasadoricu Kine o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH i toku reformi koje se provode u BiH, te o namjerama BiH da podnese zahtjev za punopravno članstvo u EU do kraja decembra 2015. godine.

Ambasadorica Kine je izrazila zadovoljstvo napretkom BiH u procesu društvenog razvoja i ekonomskog rasta. Također je istakla bitnu ulogu BiH u regionalnim i globalnim pitanjima i u unapređenju regionalne saradnje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović poželio je novoimenovanoj ambasadorici Kine uspješnu diplomatsku misiju u BiH.

Izvor: Fena

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP