Dragan Čović: ”Prva poštanska marka iz Kine mi je najdragocjenija koju imam.”

Prigodna omotnica povodom 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Bosne i Hercegovine svečano je objavljena 2. rujna u Pekingu.

Svečanosti su prisustvovali Dragan Čović, predsjednik predsjedništva BiH, koji je u kineskoj prijestolnici tada boravio zbog vojnog mimohoda povodom 70. obljetnice pobjede u Kineskom narodnom ratu otpora protiv japanske agresije te Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Borislav Marić, veleposlanik BiH u Kini, Chen Bo, nova kineska veleposlanica u BiH, Li Guohua, direktor Kineskih pošta, kao i mnogi drugi uvaženi gosti i prijatelji.

Na prigodnoj omotnici inače se nalaze zastave dviju zemalja, građevine koje se smatraju njihovim simbolima te prigodne poštanske markice. Na bosanskohercegovačkoj markici predstavljena je obnovljena Sarajevska vijećnica, a na kineskoj rijeka Yangtze koja simbolizira vječni tok prijateljstva dvaju naroda poput toka te velike kineske rijeke.

”Od Kine smo naučili mnogo toga!”

”Ponosam sam danas i uopće ovih nekoliko dana u Kini, prijateljskoj Kini. Sudjelujemo na vojnoj paradi povodom 70. obljetnice pobjede u Drugom svjetskom ratu,” – izjavio je Čović prilikom posebnog intervjua za CRI koje je obavljen nakon svečanosti.

”Danas smo ovdje u jednoj velikoj tvrtci, nacionalnoj za kineske pošte i veliko poštovanje mi je iskazano. Mi smo danas obilježili 20 godina diplomatskih odnosa s prijateljskom Kinom izdavanjem zajedničke omotnice koju smo zajedno potpisali generalni direktor Kineskih pošta i moja malenkost,” – dodao je Čović.

Čova_Li

                                                                          Čović i Li Guohua pečatiraju prigodnu omotnicu. (fotograf: Zhao Bo)

Potrebno je naglasiti kako su se odnosi dviju strana stabilno razvijali posljednjih godina, obje strane imaju sve jaču želju za širenjem suradnje. Suradnički mehanizam Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe te inicijative Pojasa i Puta samo su proširila područja te kanale suradnje.

”Ono što me veselili, s ovim jednim intenzitetom u zadnjih 20 godina, je to što na jedan praktičan način pokazujemo da su naši odnosi bez ijedne mrlje u tih 20 godina, nema nikakvog problema po tom pitanju te bi oni onda možda mogli biti još mnogo sadržajniji,” – istaknuo je Čović prilikom intervjua izražavajući svoju vjeru u budući razvoj odnosa dviju zemalja.

Uz povećanje obima suradničkih projekata dviju zemalja, Kina i BiH imaju sve bliskije gospodarske i trgovinske odnose što tvrtkama te stanovništvu dviju zemalja daje sve više prilika za komunikaciju i bliži kontakt.

”Ja sam uvjeren kako se kineski prostor razvija tako da ćemo i mi u Bosni i Hercegovini osjetiti taj trend ekonomskog razvoja vrlo skoro. To nas mnogo veseli. Mnogo učimo, od vaših tvrtki i ljudi uopće te se veselimo uspostavi još kvalitetnijih odnosa između dvije prijateljske zemlje,” – naglasio je predsjednik Predsjedništva BiH.

Čova_Li1

                                                                  Čović i Li Guohua zajedno predstavljaju prigodnu omotnicu. (fotograf: Zhao Bo)

Počasna omotnica – dokaz prijateljstva, budućih projekata i suradnje

Čović je prilikom svečanosti naveo kako su dvije zemlje objavljivanjem počasne omotnice još jednom dokazale važnost svojih prijateljskih odnosa. U isto vrijeme pokazalo se i kako sve više kulturnih i trgovinskih projekata ide sve bolje i bolje, a za njima ne zaostaje ni praktična suradnja.

”Danas Bosna i Hercegovina s Kinom ima nekoliko projekata, prije svega, suradnja u kulturi je trajna. Jednostavno imamo svoje kontinuirane diplomatske odnose. Naša veleposlanstva, ovdje u Kini te u Bosni i Hercegovini, stvorila su mogućnost da nekoliko tvrtka iz BiH surađuje s tvrtkama ovdje, u izvozu nekih proizvoda. Mi smo mala zemlja koja može ponuditi svoje usluge na velikom kineskom tržištu,” – naveo je Čović.

Sudeći prema njegovim riječima popis usluga je poduži te se kreće sve od energetike do enologije.

”Recimo vino. Primjerice vinska industrija bi tu mogla biti jaka jer Bosna i Hercegovina je zemlja vina po mome mišljenju. No što se BiH tiče važan je energetski sektor. Mislim da kod nas već postoje dva ili tri velika projekata kad je u pitanju termoelektrana u kojima su kompletni investitori i provoditelji djelatnosti kineske tvrtke. Neki od tih projekata su na samom završetku, a drugi se tek otvaraju. Imamo nešto i ponuditi kada je riječ o energiji vjetra na području Hercegovine. Tu su brojke veoma važne jer se radi o stotinu milijuna eura. Ono što dodatno ohrabruje su zajednički projekti vezani uz infrastrukturu i izgradnju cesta. Tako da sam uvjeren da trend koji imamo, prvo izvoz na veliko, je nešto što ohrabruje tako da jednostavno trebamo i želimo ojačati svoju diplomaciju, posebice u ekonomskom i gospodarskom smislu. Mislim da nam je to prioritet,” – naglasio je naš sugovornik.

”Želim biti pravi kolekcionar kineskih poštanskih maraka!”

Čova_Li2

                                                Čović u pratnji Lija razgledava izložbu poštanskih maraka i diplomatskih omotnica. (fotograf: Zhao Bo)

Nakon svečanosti Dragan Čović i Li Guohua, direktor Kineskih pošta, zajedno su posjetili izložbu poštanskih maraka i diplomatskih omotnica koje je Kina objavila zajedno s drugim stranim zemljama. Ovo je novi način za obilježavanje prijateljstva između dvaju naroda što je na Čovića ostavilo dubok dojam. I sam je izrazio željo da se s takvim aktivnostima započne i u BiH.

”Kad gledam na diplomatskom planu, kada je riječ o izdavaštvu, vaša poštanska industrija, marke i omotnice su jedno, jednostavno posebno područje, jer nema zemlje na svijetu s kojom niste napravili komunikaciju kad je u pitanju zajednička diplomatska omotnica. Drugim riječima vi ste sa svakom zemljom s kojom imate uspostavljene diplomatske odnose napravili taj iskorak. To je također iskustvo za nas i mislim da ću ga prenijeti našim direktorima u Poštama Bosne i Hercegovine.”

No potrebno je naglasiti i kako je Čović i sam – pasionirani filatelist. Marka s rijekom Yangtze s počasne omotnice mu je prva marka iz Kine, što je čini još važnijom od ostalih. On je zahvaljujući ovom posjetu i osnovnom razumijevanju prema kineskim markama postavio sebi još jedan cilj – da bude kolekcionar kineskih poštanskih maraka.

”Ova marka koju sam sada dobio je prva i najdragocjenija. Siguran sam da će ih biti više s obzirom na vašu filatelističku tradiciju. Kada je filatelija u pitanju pristup u BiH je pomalo ograničen, no siguran sam da ako se potrudim više mogu biti jedan pravi kolekcionar,” – zaključio je Čović za kraj.

Izvor: cri.cn

Foto: Zhao Bo

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP