Čović i Jinping iskazali zadovoljstvo odnosima BiH i Kine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se u Pekingu s predsjednikom Narodne Republike Kine Xi Jinpingom.

Čović je zahvalio kineskom predsjedniku na pozivu za učešće u obilježavanju značajne posjete, te iskazao zadovoljstvo uzlaznom putanjom političkih odnosa BiH i Kine, kao i činjenicom da između dvije zemalje nema otvorenih pitanja.

Naglasio je da odnosi NR Kine i Bosne i Hercegovine predstavljaju primjer pravih prijateljskih relacija, te izuzetne saradnje u svim područjima zajedničkog djelovanja, koja se konstantno unapređuje.

Čović je takođe istakao značaj interesa NR Kine za suradnju u sklopu inicijative “Jedan pojas – jedan put”, kao važnog temelja za daljnji razvoj privrednih i svih drugih odnosa Bosne i Hercegovine i NR Kine.

Izrazio je potporu daljnjem unaprjeđenju zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata, kao i povećanju kineskih ulaganja u privredu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Xi Jinping je zahvalio Čoviću, te iskazao privrženost daljnjem razvoju i unapređenju međusobnih odnosa.

Istakao je da brojni potpisani sporazumi iz različitih oblasti daju povoljan temelj za produbljivanje saradnje, te da će kineska strana i dalje davati poticaj kineskim ulagačima da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Čović je pozvao predsjednika NR Kine da u skorije vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je predsjednik Xi Jinping i prihvatio, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: Fena

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP