Čović: Naš posjet Kini otvorit će mnoga vrata za suradnju

”Postoje mnoge prilike kada je u pitanju kulturna razmjena i ekonomska suradnja između Bosne i Hercegovine i Kine. Objektivno govoreći, danas imamo puno zajedničkih stvari, jer nas povezuju globalni procesi. Naš posjet Kini će otvoriti mnoga vrata i mislim da se vrlo dobro razumijemo”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu koji su uoči njegovog skorog posjeta Narodnoj Republici Kini zajednički realizirali kineska novinska agencija Xinhua i Federalna novinska agencija (FENA).

U intervjuu koji su prenijeli najvažniji i najtiražniji listovi u Kini, Čović je kazao da usprkos nerazmjeru u veličini zemalja i broju stanovnika, BiH i Kina imaju prostora za unapređenje suradnje. Po njegovim riječima, kineska civilizacija i kultura predstavljaju osnove za procese koji se trenutačno odvijaju u svijetu.

Odgovarajući na pitanje o očekivanjima od predstojećeg posjeta Kini, predsjedatelj Predsjedništva BiH je kazao kako prije svega želi “osjetiti Kinu”.

”Iako su nam pružene prilike da saznamo više o Kini putem raznih medija i tehnologija, želim otići tamo da osjetim to bogatstvo, bogatstvo u svakom smislu. To će biti jedno izuzetno iskustvo za mene, posebno imajuću u vidu da dolazim iz jedne manje, drugačije zemlje. Posjet Pekingu, Šangaju ili bilo kojem drugom gradu, pružit će mi priliku da svjedočim trendu rasta. Ovo je Kina uspjela u veoma kratkom periodu. Postigla je veliki napredak u posljednjih 50 godina. To nama može služiti kao pouka”, kazao je Čović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH će od 1.do 3. rujna sudjelovati na svečanoj proslavi 70. obljetnice pobjede NR Kine nad fašizmom. U tom kontekstu Čović je istaknuo da je od velike važnosti održavati sjećanje na žrtve.

”Europska unija je usvojila Konvenciju o obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Bez obzira na to kakav napredak ostvarivali i koliko gledali u budućnost, ne smijemo zaboraviti što se dogodilo u prošlosti. Fašizam je jedno od najvećih zala proteklog stoljeća. Ako se ne sjećamo žrtava Drugog svjetskog rata, ne možemo očekivati da se učinkovito nosimo s pošastima koje imamo danas, poput “Islamske države” i mnogih drugih. Istinski izazovi s kojima smo danas suočeni je spoznaja o tome na koji način odati počast žrtvama prošlih zločina”, kazao je Čović.

Kada je u pitanju europski put BiH Čović je istaknuo da je u posljednjih nekoliko mjeseci BiH zakoračila prema naprijed. Siguran je, kaže, da će BiH predati aplikaciju za članstvo u EU do sredine 2016. godine.

”Mislim da ćemo uspjeti stići svoje istočne susjede o pitanju dinamike članstva u EU. Moja očekivanja za članstvo u NATO-u su slična. Ako Crna Gora postane članica NATO-a tijekom ove godine mi ćemo ih pratiti. Još postoji nekoliko stvari koje moramo riješiti, ali smo na dobrom putu. Članstvo također ovisi od dinamike s našim susjedima, ali i od toga koliko brzo mi možemo reorganizirati i restrukturirati interne elemente. Nadam se da ćemo dalje napredovati zbog naroda u ovoj zemlji ”, zaključio je Čović u zajedničkom intervju za agencije Fena i Xinhua.

Izvor:Fena i Xinhua

Foto:Fena

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP