Chunfeng: Privrženi smo miroljubivoj i nezavisnoj vanjskoj politici

Bez obzira na to koliko se Kina razvija i koliko je njena vojska jaka, mi ćemo i dalje biti privrženi miroljubivoj i nezavisnoj vanjskoj, kao i defanzivnoj odbrambenoj politici, i bit ćemo odlučni na putu mirnog razvoja – kazao je ambasador Narodne Republike (NR) Kine u Bosni i Hercegovini Dong Chunfeng.

To je izjavio na prijemu koji je večeras u Sarajevu organizirala Ambasada NR Kine u BiH povodom 88. godišnjice osnivanja Narodnooslobodilačke (NOA) armije NR Kine.

Chunfeng je istakao da je NOA NR Kine, koja je nekada imala samo kopnenu armiju, tokom proteklih 88 godina postala moderna armija koja sada u svom sastavu ima i ratnu mornaricu i vojno vazduhoplovstvo.

NOA Kine, naglasio je, pokazuje se kao čvrst zaštitinik teritorijalnog integriteta i razvoja Kine te se iz dana u dan profilira kao važna snaga za očuvanje svjetskog i regionalnog mira i stabilnosti.

Kina je, kako je rekao, spremna da mirno koegzistira i skladno se razvija sa svim narodima u svijetu te da zajedno traži, čuva i dijeli mir.

Poručio je da Kina Bosnu i Hercegovinu smatra dobrim prijateljem i partnerom te da su spremni da i dalje produbljuju odnose između “dviju država i dviju vojski, kao i da zajedno dijelimo rezultate koje donosi mirni razvoj Kine”.

Izvor: Fena

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP