Antikorupcijska kampanja kineskog predsjednika Xia Jinpinga “tigrovi i muhe”

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Antikorupcijska kampanja kineskog predsjednika Xia Jinpinga “tigrovi i muhe”, kojoj je cilj kazniti korumpirane političare na svim razinama, traje duže i obuhvatila je više visokih dužnosnika nego što se očekivalo, piše dpa.

Najviše pozicionirani političar dosad osuđen je Zhou Yongkang, bivši šef državne službe sigurnosti. Osuđen je 11. lipnja na doživotni zatvor zbog mita, zloporabe položaja i odavanja državnih tajni.

Drugi veliki slučaj je Ling Jihua, bivši savjetnik predsjednika koji je od prosinca 2014. pod istragom za primanje mita i druge optužbe.

Uhićen je i Su Rong, bivši potpredsjednik najvišeg savjetodavnog političkog tijela, kao i Jiang Jiemin, nekadašnji šef uprave za upravnjanje državnom imovinom.

Samo prošle godine Državna komisija za nadzor discipline provela je istrage nad 71.748 dužnosnika i kaznila njih više od 23.000, stoji na internetskim stranicama komisije.

Cilj antikorupcijske kampanje su i visoki vojni dužnosnici te vodeći ljudi državnih tvrtki.

Kineska vojska objavila je ranije ove godine da je 14 generala osuđeno za primanje mita ili se protiv njih vodi istraga. Glavni direktor naftnog diva PetroChina, Liao Yongyuan u lipnju je izbačen iz Komunističke partije, a Xu Jianyi, čelnik državne tvrtke za proizvodnju automobila FAW je pod istragom.

Kampanjom su obuhvaćeni i dužnosnici koji su pobjegli iz zemlje u zadnjih dvadeset godina.

Kineska akademija društvenih znanosti procijenjuje da je između 16.000 i 18.000 bivših dužnosnika napustilo Kinu s oko 140 milijardi dolara od sredine devedesetih do 2008.

 

 

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP