Lei: U BiH postoje prilike za investiranje, nastojimo dovesti kineski kapital

Ekonomski savjetnik Ambasade NR Kine u Bosni i Hercegovini Lei Jianzhong izjavio je  da u BiH postoji mnogo prilika za investicije i da nastoje dovesti kineski kapital posebno za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture, koju u Kini smatraju prvim korakom u razvoju ekonomije.

On je, na seminaru “Kako poslovati s NR Kinom” koji su organizirali Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH i Ambasada te zemlje, podsjetio da je Kina 2012. inicirala mehanizam saradnje sa 16 zemalja srednje i istočne Evrope koji čini dobru platformu za razvoj ekonomskih odnosa, te rekao da se nada da će bh. privrednici i predstavnici vlasti to iskoristiti za promociju prilika za investicije i proizvoda iz BiH, a da će kineska ambasada učiniti sve što može da pomogne.

Lei smatra da je razlog slabo razvijene trgovinske razmjene između dviju zemalja nedovoljno međusobno poznavanje ekonomskih prilika, što može biti unaprijeđeno seminarima poput današnjeg.

Direktor Instituta za edukaciju VTKBiH Duljko Hasić rekao je da je ukupan obim trgovinske razmjene BiH i Kine u posljednjih pet godina iznosio 1,68 milijardi KM, od čega je samo 40 miliona KM bh. izvoz, te pokrivenost uvoza izvozom iznosi svega tri posto.

Precizirao je da BiH iz Kine uvozi mašine, uređaje, farmaceutske proizvode pa čak i voće i povrće, dok BiH u tu zemlju izvozi papir, celulozu i nekoliko grupa proizvoda niže faze obrade.

 

Izvor:Fena

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP