Obilježena 20. godišnjica diplomatskih odnosa BiH i Kine

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Dvadeset godina od uspostave diplomatskih odnosa Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine, kao i uspješne saradnje u mnogim društvenim oblastima tokom dvije decenije, obilježeno je 2.aprila akademijom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Akademiju su organizirali Ambasada NR Kine u BiH, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH te udruženjima prijateljstava s Kinom. .

Brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH pozdravio je ambasador Kine u BiH Dong Chufeng, poželivši povodom ove godišnjice prosperitet narodima dviju zemalja, te srećno i vječno prijateljstvo.

Podvukao je da je međusobno povjerenje Kine i BiH u protekle dvije decenije konstantno na visokom nivou, čime su postavljeni čvrsti temelji za uspješan razvoj dobrih odnosa i saradnje, u duhu ravnopravnosti, uzajamne koristi i međusobnog poštovanja.

Ambasador smatra da je ekonomska i trgovinska saradnja dviju zemalja sve intenzivnija, posebno izdvojivši primjer termoelektrane u Stanarima koja je prvi veliki projekt saradnje Kine i BiH. Riječ je o projektu koji koristi kreditnu liniju od 10 milijardi američkih dolara za saradnju Kine i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope.

– Gotovinska razmjena se stalno povećava, kao i razmjena i komunikacija među ljudima, te na polju obrazovanja i kulture. Dva udruženja prijateljstava s Kinom predstavljaju novu plohu za komunikaciju i razvoj – kazao je on.

Za ambasadora Chufenga budućnost odnosa dvije zemlje predstavlja istraživanje novih pravaca ekonomske, turističke, naučne, obrazovne, tehničke, kulturne i svake druge saradnje, kroz iskorištavanje raspoloživih potencijala te kombiniranja tačaka obostranih interesa.

Prigodnim govorom značaj ovoj godišnjici dao je i pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović, ocijenivši da je ovo pravi trenutak za sumiranje dosadašnjih rezultata saradnje, ali i razmatranje sinergije dvije zemlje za narednih 20 godina.

Podsjetio je da su čitave generacije Kineza odrastale uz kultni bh. film “Valter brani Sarajevo” i tako sticale prve utiske o BiH. Stoga, kazao je, kultura predstavlja najbolju nit za povezivanje naroda zbog čega tu vrstu saradnje treba produbiti.

– Ekonomska saradnja je razvijena, kao i obrazovna posebno kroz učenje kineskog jezika u BiH. Kineske investicije su se značajno povećale u našoj zemlji, a platforma za saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope strateški je projekt za regionalno povezivanje. Vraćajući stari ugled velike svjetske sile, Kina nastupa polako, ali sigurno korača provjerenim koracima – kazao je on.

Predsjednik Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo” Faruk Borić smatra da ovo Udruženje u budućnosti treba predstavljati snažan most za saradnju dvije zemlje, posebno na kulturnom planu. Podsjeća da obje zemlje u ovoj godini obilježavaju 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom, naglasivši da je to snažan zajednički imenitelj dviju zemalja koje s ponosom baštine antifašističke ideale.

– Prostora za buduću saradnju je mnogo – prijevodi, publicistika, posjete, koncerti, izložbe, predstave, konferencije, simpozijumi i okrugli stolovi o temama od obostranog interesa – u najkraćem radit ćemo na razmjeni ljudi, znanja i ideja – kazao je on, uz naglasak da je kulturna saradnja preduslov za ekonomsku.

Potpredsjednik Udruženja “Srpsko-kinesko prijateljstvo” Novo Plakalović istaknuo je da u RS-u mnogi ljudi poštuju Kinu kao veliku i moćnu svjetsku silu, te da je cilj ovog Udruženja afirmisati i pomoći boljem upoznavanju dvaju naroda, kao i međusobno njegovanje kulturnih, prosvjetnih, duhovnih, naučnih i drugih odnosa.

Zajednička deklaracija o uspostavljanu diplimatskih odnosa između NR Kine i BiH potpisana je 3. aprila 1995. godine u Zagrebu, a prvi kineski ambasador u BiH bio je Wen Xigui 1997. godine.

Izvor: Fena

 

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP