Osnovano Udruženje Bosansko-Kinesko prijateljstvo (Foto)

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Radi izučavanja kineske historije, jezika i kulture u Bosni i Hercegovini i bh. historije, jezika i kulture u Kini osnovano je Udruženje “Bosansko-kinesko prijateljstvo” čiji su predstavnici danas u Sarajevu prezentirali ciljeve i aktivnosti koje će realizirati.

Predsjednik Udruženja Faruk Borić pojasnio je da, iako su dvije zemlje geografski veoma udaljene i kulturološki različite, radi se o prijateljskim zemljama, a Udruženje bi trebalo doprinijeti produbljenju prijateljskih odnosa i kulturne razmjene te biti svojevrstan most za ostvarivanje saradnje dviju zemalja i na drugim poljima.

Borić je istaknuo da Kina kontinuirano bilježi ekonomski razvoj provodeći zahtjevne ekonomske reforme te izrazio nadu da će produbljenje prijateljskih odnosa doprinijeti i jačanju ekonomskih te otvoriti vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije saradnje.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Dong Chunfeng istaknuo je danas da komunikacija između dva prijateljska naroda nikada nije bila blokirana planinama ili morima, a produbljivanje saradnje BiH i Kine u svim oblastima je sve intenzivnije.

– Uspostavljanje Udruženja je rezultat intenziviranja tradicionalnog prijateljstva dvaju naroda – kazao je Chunfeng izražavajući nadu da će Udruženje biti dobra platforma za komunikaciju dvaju naroda i dati novu šansu za nevladinu komunikaciju dviju zemalja.

Najavio je da će uskoro biti organizirana i posjeta delegacije jedne od kineskih provincija radi uspostavljanja saradnje s Federacijom BiH i uopće razvojem saradnje na lokalnom nivou.

Članovi Udruženja su ličnosti iz javnog, kulturnog i diplomatskog svijeta, a planirano je i da se organiziraju brojne aktivnosti u umjetnosti, kulturi, sportu i obrazovanju o čemu će se građani moći informirati na web stranici boskin.ba.

U Sarajevu će 2. aprila biti upriličena svečanost kojom će biti obilježena 20. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Kine.

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP