Ambasador Kine u BiH na Krugu 99: Kina je zainteresovana za ulaganje u svim oblastima

Narodna Republika Kina je zainteresovana da ulaže u bilo koju oblast, poručio je u januaru 2015.godine ambasador ove zemlje u BiH Dong Chunfeng, koji je bio uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, prenosi Anadolija.

Dong je u Sarajevu govorio o temi “Ekonomske inicijative Kine u regiji Centralne i Istočne Evrope i u Bosni i Hercegovini”.

On je podsjetio da je prije tri godine pokrenuta Inicijativa za saradnju 16 država Centralne i Istočne Evrope i Kine, te, kako je kazao, njegova zemlja je u tom periodu imala saradnju s više zemalja centralne i istočne Evrope i ostvarila dobre rezultate.

Prema njegovim riječima, jedan od tih projekata, kada je u pitanju područje Bosne i Hercegovine, je i termoelektrana u Stanarima kod Doboja.

Dong je također ukazao na činjenicu da se ove godine navršava 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između NR Kine i Bosne i Hercegovine te da će tim povodom biti održana i svečanost.

Na pitanje novinara, da li Kina u okviru incijative planira ulagati samo u infrastrukturu, Dong je odgovorio:

“Kineska strana je zainterosovana da ulaže u bilo koju oblast, ali akcenat stavljamo u oblast izgradnje i infrastrukture, kao i energetskom sektoru. Kinezi uvijek kažu da bez puta nema života. Infrastruktura je veoma značajna za razvoj jedne zemlje, razvijena infrastruktura je doprinos razvoju ekonomije. To je kinesko iskustvo u razvoju ekonomije.”

Dong je također dodao da je BiH zemlja bogata prirodnim resursima, što je dobra osnova za izgradnju termoelektrana.

Kazao je također da je NR Kina do sada najviše ulagala u Srbiju, zatim u Makedoniju i Crnu Goru gdje će početi sa gradnjom autoputeva.

Ambasador Dong je na kraju podsjetio da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i kineski premijer Li Keqiang na posljednjem Samitu održanom u Beogradu razgovarali o projektu rekonstrukcije pruge od Sarajeva do Beograda te da kineska strana ozbiljno razmišlja o tom projektu.

Kada je u pitanju BiH, pored termoelektarne u Stanarima, Kina je u pregovorima oko pokretanju projekata na polju infrastrukture i u Tuzli i Zenici, kao i u bh. entitetu Republika Srpska.

Incijativa o saradnji s Kinom uključuje 16 država Centralne i Istočne Evrope, (Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Litvanija, Estonija, Letonija, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Albanija i Crna Gora).

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP