U Sarajevu svečano obilježena 65.godišnjica Narodne Republike Kine

Uz prisustvo mnogobrojnih domaćih i stranih zvanica u Sarajevu je 25. septembra 2014. godine obilježen Nacionalni dan Narodne Republike Kine.

Dobrodošlicu prisutnima na svečanom prijemu poželio je kineski ambasador u BiH Dong Chunfeng ističući da se u 2014. godini nastavilo sa daljim jačanjem prijateljstva i saradnje između Kine i BiH i da se međusobno političko povjerenje neprestano produbljivalo, ekonomska i trgovinska saradnja je unaprijeđena, a ljudska i kulturna razmjena intenzivirana.

– Početkom ove godine isporučena je donacija Kine Bosni i Hercegovini, poljoprivredna mehanizacija i medicinska oprema, u vrijednosti od tri miliona eura. Dio poljoprivredne mehanizacije je upotrijebljen za sanaciju štete nakon majskih poplava i u cilju provođenja što efikasnije sanacije štete, kineska vlada je BiH pružila bespovratnu pomoć u iznosu od jednog miliona američkih dolara – kazao je Chunfeng.

Naglasio je da je u cilju povećanja efikasnosti rada bh. carine u augustu ove godine, Upravi za indirektno oporezivanje uručena dva specijalizovana skener vozila za kontrolu uvoza roba, čija je vrijednost pet miliona eura.

Na tome se kineskom ambasadoru u BiH večeras zahvalio Mehmedalija Osmić, šef Odsjeka za provedbu propisa u Upravi za indirektno oporezivanje.

– Iz poštovanja sam došao da čestitam kineskom ambasadoru Nacionalni dan Kine, jer su nam donirali dva specijalna vozila za pregled roba na granici. Veoma sam im zahvalan na tome – istakao je za Agenciju FENA Osmić.

Također, na toj donaciji i zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar također je večeras izrazio zahvalnost kineskoj vladi.

– S ponosom ističem da sam ja, kao i moj kabinet učestvovali u privlačenju te donacije, te sam se sa zadovoljstvom odazvao večerašnjem pozivu na proslavu Nacionalnoj dana NR Kine – kazao je za Fenu Ćavar.

U obraćanju zvanicama Dong Chunfeng kazao je da vjeruje da će, zajedničkim naporima, u praktičnoj saradnji dvije zemlje biti postignuti sve veći i bolji rezultati, za dobrobit naroda BiH.

U oblasti ljudske i kulturne razmjene i saradnje, kako kaže Chunfeng, ove godine će se pokrenuti projekat osnivanja Instituta Konfucija na Univerzitetu u Sarajevu, u saradnji sa jednim kineskim univerzitetom.

– Vjerujem da ćemo uspjeti podstići neophodnu podršku i od strane našeg osnivača. Prve godine Kina bi investirala oko 150.000 dolara, a onda svake naredne godine u trebalo bi da se jednako učestvuje i sa kineske i sa naše strane – izjavio je za Fenu rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.

Kina je 2012. godine, podsjetio je Chunfeng, pokrenula “Inicijativu za saradnju između Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope”, u okviru koje je i BiH uzela aktivno učešće.

– Nedavno sam bio prisutan u Pragu na sastanku zemalja jugoistočne Evrope koji je posvećen privrednom razvoju cijele regije jugoistočne Evrope, u koju se ubraja i BiH. Ambasador NR Kine u BiH veoma radi na tome da se mi povežemo. Nažalost, sa naše strane nema dovoljno interesa za to šta Kina i kineski biznismeni nama nude – kazao je za Fenu gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Navodeći da Kina za našu regiju ima otvorene fondove oko 10 milijardi eura Komšić smatra da je to veoma malo iskorišteno, govoreći da su to „veoma jeftina sredstva“.

– Kinezi su veoma prijateljski naklonjeni prema Bosni i Hercegovini – zaključio je Komšić.

U narednom periodu, bilateralni odnosi između Kine i BiH će, po riječima kineskog ambasadora u BiH, biti podignuti na veću platformu, širu pozornicu i ući u novu fazu brzog razvoja.

– Za pola mjeseca, u BiH će biti održani opći izbori. Kineska strana vjeruje i očekuje da će nastaviti još aktivniju i praktičniju saradnju sa izabranim vlastima u BiH – poručio je kineski ambasador u BiH na svečanom prijemu u Sarajevu povodom Nacionalnog dana NR Kine.

S obzirom na činjenicu da kineski uspjeh privlači pažnju svijeta i duboko utiče na njega kaže da „razvoj ne donosi samo napredak, već i probleme“.

– Da bi kineska ekonomija i dalje održavala godišnji rast od sedam do osam posto u narednih deset do dvadeset godina, novi saziv kineskog rukovodstva je napravio plan za sveobuhvatno produbljivanje reformi, koji se sastoji od preko tristo zadataka i očekuje se da bude ostvaren do 2020. godine – kazao je Chunfeng.

Izrazio je uvjerenje da će svi ciljevi sveobuhvatnog produbljivanja reformi, uz neumoran rad kineskog naroda, biti realizovani navodeći da će „kineski san o veličanstvenoj renesansi svoje nacije biti ostvaren“.

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP