Bevanda: Kina želi investirati u BiH

Vlada Narodne Republike Kine osigurala je osam miliona dolara granta Bosni i Hercegovini za izradu mogućih investicionih projekata koji interesuju kinesku stranu. 

Ovo je saopćio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon bilateralnog susreta s premijerom NR Kine Li Keqiangom u Beogradu, gdje je održan Treći samit Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, „Novi motor, nova snaga, nova platforma“, javio je izvještač Agencije FENA iz Beograda.

Bevanda je jedan od 14 premijera država centralne i istočne Evrope koji je, uoči samog sastanka, razgovarao s kineskim kolegom. Bevanda je rekao  da je Keqiangu prezentirao projekte koje će privrednici iz BiH ponuditi kineskim privrednicima za potencijalnu saradnju i investiranje, te da je kineskom premijeru zahvalio za sve ono što je NR Kina učinila u BiH  da bi se sanirale štete od poplava.

– Ne treba zaboraviti da smo od Kine dobili jedan veliki grant za opremu za zdravstvo i za poljoprivedenu mehanizaciju koja je distribuirana u poplavljena područja- izjavio je Bevanda.

Osim spomenutog granta od osam miliona, premijer NR Kine je prvom čovjeku Vijeća ministara BiH prenio zainteresiranost za revitalizaciju pruge Beograd – Sarajevo, energetske projekte kao što su hidrocentrale na Drini, moguća ulaganja kineskih privrednika u prehrambenu i drvnu industriju,  dok je Bevanda prezentirao projekte izgradnje dvaju ključnih infrastrukturnih regionalnih projekata od vitalnog značaja za BiH, a to su izgradnja Jadransko-jonske autoceste i nastavak izgradnje autoceste na koridoru 5-C.

– BiH je i dalje na raspolaganju kreditna linija iz Kine od deset milijardi dolara. BiH je dobila preferencijalni status iz te kreditne linije, i na nama je sada da prezentiramo gotove projekte. Moramo imati na umu da je BiH premala, Kina prevelika, i da kinesku stranu zanimaju regionalni projekti, dakle oni projekti u kojima će učestvovati više država. To je ono što Kina potencira. Nadam se da će u BiH biti dovoljno mudrosti i da će gospodarstvo biti stavljeno u prvi plan, a da će odnosi u regiji i dalje biti relaksirani, pogotovo između BiH i susjeda – rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Na Trećem samitu koji je svečano otvoren u Palati Srbije učestvovalo je oko četiri hiljade državnika, privrednika i novinara.

Osim Bosne i Hercegovine i NR Kine u Beograd su boravili premijeri Albanije, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije, dok hrvatsku delegaciju predvodi potpredsjednica Vlade.

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP