Kina – jučer, danas, sutra

Kina je jedna od najstarijih i najrazvijenijih civilizacija, s više od 3200 godina pisane povijesti.

Brojne dinastije i kulturna razdoblja koja su se izmjenjivala tijekom nekoliko tisućljeća ostavila su nemjerljiv povijesni, kulturni, društveni i tehnološki utjecaj na razvoj cijeloga svijeta: barut, tisak, kompas, papir i seizmograf samo su neki od izuma koje nam je Kina ostavila u naslijeđe.

Povijesno gledajući, Kina je sve do početka 19. stoljeća bila daleko ispred ostatka svijeta ne samo po stupnju razvoja nego i po kvaliteti života. Europa je uspjela dostići Kinu tek industrijskom revolucijom, i to zahvaljujući kineskoj izolaciji koja je započela još sredinom 15. stoljeća i usporila daljnji razvoj tog iznimno naprednog društva sljedećih 400 godina.

Nakon toga je uslijedilo skoro 150 godina sukoba, ratovanja, društvenih promjena i revolucija, što je u potpunosti promijenilo kinesko društvo, no početkom 1980-ih, prihvaćanjem politike reformi i otvaranja (改革开放; Gǎigé kāifàng), Kina je ponovo postala jedno od središta svjetskih zbivanja ‒ i to kao nova gospodarska i politička svjetska sila.

Ne samo da je kinesko uzdizanje na svjetskoj sceni nepovratan proces koji će osigurati razvoj multipolarnog svijeta nego i današnje pomicanje fokusa svjetskih zbivanja prema Aziji ‒ čemu je umnogome pridonijela zemlja koja je ionako stoljećima bila središte svjetskog razvoja ‒ nije tek trenutni fenomen. Značaj kineskog povratka predvidio je i Napoleon rekavši: „Pustite zmaja da spava. Kada se probudi, uzdrmat će svijet.

(Izvor: www.ki.unizg.hr)

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP