Zastava, grb, himna NR Kine

  • Posted on
  • Posted in Kina

Zastava Narodne Republike Kine je crvena zastava sa pet petokrakih zvijezda. Odnos izmedju širine i dužine zastave je tri prema dva. Boja zastave je crvena što simbolizira revoluciju. Petokrake su žute boje, a po jedan krak svih četiriju malih zvjezdica na crvenoj zastavi okrenut je prema središnjoj velikoj petokraki, što simbolizira jedinstvo revolucionarnog naroda pod rukovodstvom Komunističke partije Kine.

Grb

kina-grb

Na grbu NR Kine nalazi se državna zastava, trg Tian An Men, zupčanik i klas pšenice, što simbolizira novu demokratsku revolucionarnu borbu kineskog naroda koja je počela pokretom « 4. svibanj» i osnivanje nove Kine pod rukovodstvom radničke klase, temeljene na savezu radnika i seljaka. U novoj Kini je uvedena narodna demokratska diktatura.

Državna himna

Državna himna NR Kine je « Marš dragovoljaca» nastala 1935.godine. Tekst pjesme napisao je spisatelj Tian Han, a komponirao je Ne Er- osnivač pokreta nove glazbe u Kini. Ovo je tematska pjesma u filmu « Uticajna mladež». U filmu se opisuju događaji nakon « 18.rujna», kada su japanski agresori okupirali tri sjeverne kineske provincije. Kada se kineska nacija našla u opasnosti, brojni su kineski intelektualci hrabro otišli na bojišnicu boriti se protiv japanskih okupatora. Prikazivanjem filma i rasplamsavanjem antijapanskog rata ova pjesma je postala toliko popularna u svim krajevima zemlje da je postala simbolom borbe za oslobodjenje kineske nacije.

Na prvoj plenarnoj sjednici tokom konferencije Kineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta 27.rujna 1949.godine ,usvojena je rezolucija u kojoj je navedeno da se, do zvaničnog utvrđivanja državne himne NR Kine, « Marš dragovoljaca» koristi kao državna himna. Na drugom zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa tokom 10. saziva, 14.ožujka 2004. godine, usvojena je dopuna Ustava u kojoj je potvrđeno da je državna himna NR Kine « Marš dragovoljaca».

“Ustanite, vi koji odbijate da budete robovi!

Neka naša tijela i krv postanu novi Dugački zid!

Kineski narod se suočava sa najvećim iskušenjem,

Iz tlačenja će se izdići naš konačni krik

Ustajte ! Ustajte! Ustajte!

Nas je mnogo, ali nam srca kucaju kao jedno!

Hrabro izazivajući neprijateljsku vatru, koračajmo naprijed !

Koračajmo naprijed! Koračajmo naprijed! Naprijed !”

(Izvor: cri.cn)

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP