Stanovništvo – Planiranje obitelji

Planiranje porodice se sprovodi kao državna politika u Kini. Ova politika je uvedena u celoj zemlji kombinacijom državne kontrole i samoinicijative građana.

Državna kontrola podrazumijeva da centralna i lokalne vlade kontroliraju rast broja stanovnika, poboljšavaju njihov kvalitet, demografsku strukturu i makroplan razvoja stanovništva. Ujedno, bračnim parovima pružaju konsalting u oblastima rađanja zdrave djece, planiranja obitelji i kontracepcije, i pružaju im tehničke usluge.

Samoinicijativa građana podrazumijeva da bračni parovi, uz odgovarajuću državnu politiku i pravila, u skladu sa uvjetima svojih starosti, zdravlja, zanimanja i ekonomskim uvjetima obitelji, planiraju trudnoću i rađanje djece i biraju način kontracepcije.

Glavni sadržaj kineske politike o planiranju obitelji je da vlada predloži kasni brak i kasno rađanje, rađanje malog broja djece i zdrave djece, ujedno predlaže da jedan bračni par ima jedno dijete. U selima, ako supružnici zaista imaju teškoće, mogu dobiti drugo dijete nakon nekoliko godina od rađanja prvog.

U područjima nastanjenim pripadnicima nacionalnih manjina, prema želji pripadnika svake narodnosti i broju pripadnika ove narodnosti, njihovim resursima, privrednim uvjetima, kulturi i običajima, bračni par može imati dvoje djece, u nekim mjestima tri, a za pojedine nacionalne manjine koje imaju veoma mali broj stanovnika je ukinuta kontrola broja stanovništva.

Provođenjem politike o planiranju obitelji, u Kini je postupno formiran društveni stil kasnog vjenčavanja i rađanja, rađanja malog broja djece i zdrave djece.

U međuvremenu, provođenjem ove politike kineske žene izbavile su se od teškog obiteljskog tereta. U Kini neprestano raste razina zdravlja majke i djece.

(Izvor: cri.cn)

Previous Article

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP